Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( προβολεις - το ελληνικό "μαρακανά" :: 06-03-2003) 

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ Το ελληνικό "Μαρακανά"

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ

"Κυρίες και κύριοι, φίλοι ακροατές, βρισκόμαστε στο γήπεδο του Κορυδαλλού… συγνώμη, στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου επικρατεί μεγάλος συνωστισμός μπροστά στη μοναδική είσοδο που οδηγεί στο εσωτερικό…

Δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει είσοδος για τους VIPS, ούτε για δημοσιογράφους. Όλοι περνούν από έλεγχο, μέσα από το ειδικό μηχάνημα και τον μυστήριο αέρα να μας κτυπά κατάμουτρα, λες και βρισκόμαστε στη δίνη μιας θύελλας που φθάνει απειλητικά…

Βρέχει και κάνει κρύο. Προσπαθούμε να διακρίνουμε εκείνους που περνούν τώρα, την πόρτα, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο. Κόσμος πολύς, και ανάμεσα σε συνηγόρους, δικηγόρους, συγγενείς και συναδέλφους στέκεται το αδιαπέραστο τείχος δεκάδων τηλεοπτικών μηχανών, που μας εμποδίζει να διακρίνουμε τους επώνυμους και ανώνυμους της μεγάλης δίκης…".

Το ταξί μας φθάνει έξω από τις φυλακές. Κατεβαίνουμε και ο ήχος της μετάδοσης από το τρανζίστορ διακόπτεται.

Η βροχή και ο αέρας είναι έντονα. Κοιτάζουμε γύρω μας. Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για απομάκρυνση των φυλακών, τα μαγαζιά είναι κατάμεστα τούτη την εποχή. Από τα καφενεία μέχρι τα σουβλατζίδικα και τις καντίνες με τ' αναψυκτικά.

Πλησιάζουμε με κόπο αφού τα εκατοντάδες μέτρα από καλώδια των ΜΜΕ γίνονται ένα με δεκάδες πόδια που έχουν την ίδια κατεύθυνση.

Στις ταράτσες τεράστια λινκ στέλνουν τις εικόνες που καταγράφουν οι κάμερες, ενώ οι φωνές και οι περιγραφές των ρεπόρτερ, ξεπερνούν σε ένταση την ποδοσφαιρική περιγραφή αγώνα παγκοσμίου κυπέλλου ή ενός ελληνικού ντέρμπι.

Γυρίζουμε βράδυ στην εφημερίδα.

Η τηλεόραση αγκομαχάει καθώς το ζάπινγκ από κανάλι σε κανάλι τη φέρνει σε κατάσταση παροξυσμού και τρέλας… Εμείς εκεί… Να μάθουμε και ν' ακούσουμε. Να δούμε τις φωτογραφίες των πρωταγωνιστών. Ν' ακούσουμε τα σχόλια και τις περιγραφές των απεσταλμένων στον Κορυδαλλό. Με όλες τις λεπτομέρειες, που ακόμα κι ένας έμπειρος τηλεσχολιαστής θα ζήλευε.

Ποιος έχει δίκιο;

"Να μεταδοθεί ζωντανά ή όχι;".

"Είναι πολιτική η δίκη ή όχι;".

"Θα είναι μια δίκαιη δίκη" ακούγεται συχνά - πυκνά.

Μία μετά τα μεσάνυχτα. Τα κανάλια συνεχίζουν τις περιγραφές και τις αναλύσεις. Γενικώς.

Στ' αυτιά μας, οι φωνές του "Μαρακανά" για το γκολ του Ρονάλντο μοιάζουν με βελούδινο άγγιγμα. Και η ατμόσφαιρα αληθινή μυσταγωγία.

Κι ας μην είναι το "Σωφρονιστήριο Κορυδαλλού" για τη δίκη του αιώνα.

Πιστεύουμε πως ένα τόσο σημαντικό και ιστορικό γεγονός, αξίζει τον γενικό σεβασμό και σίγουρα μεγαλύτερη σοβαρότητα στην αντιμετώπισή του.