Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( ημερολογιο - 60ρηδες και 40ρηδες... :: 05-03-2003) 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 60ρηδες και 40ρηδες…

ΤΑΚΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή ανάμεσα στους "19" κυριάρχησαν δύο γραμμές.

Η πρώτη είναι η σκληρή, η ανένδοτη, με άρωμα μιας ελίτ σίγουρης για την αλήθεια της και για την ιστορική της δικαίωση. Γραμμή ανθρώπων που αρνούνται να συνομιλήσουν με τον "εχθρό" σε οποιοδήποτε επίπεδο, απολύτως δογματικών, που θεωρούν ότι οποιαδήποτε υποχώρηση μπορεί να μολύνει την ιδεολογική τους καθαρότητα.

Η δεύτερη γραμμή είναι λιγότερο σκληρή, λιγότερο δογματική, και μάλιστα επιχειρηματολογεί ακόμη και επί της ουσίας πράξεων και πεποιθήσεων. Τελικά φαίνεται περισσότερο διαλλακτική, αφού έμμεσα αποδίδει σημασία στην έξωθεν καλή (και "λαϊκή") μαρτυρία.

Το πρώτο στοιχείο που φαίνεται να οριοθετεί αυτές τις δύο γραμμές, δεν είναι παρά το… χάσμα γενεών.

Να είναι τυχαίο ότι οι 60ρηδες (Γιωτόπουλος, Ψαραδέλλης και Παπαναστασίου)υιοθέτησαν την πρώτη γραμμή και οι 40ρηδες (άντε 45ρηδες με τον Κουφοντίνα) τη δεύτερη;

Η πρώτη γενιά - η ιδρυτική ομάδα της 17Ν - στην ουσία δεν υπάρχει! Τα εγκλήματα (αν και όσοι τα έκαναν) έχουν παραγραφεί και η δράση της αποτελεί από τα πιο σκοτεινά σημεία τής 17Ν. Ελάχιστα ξέρουμε για τις συνθήκες από τις οποίες ξεπήδησε και λειτούργησε. Η γενιά που επένδυσε τελικά στη σιωπή και δεν μπορεί παρά να αντιδράσει μόνο με απόλυτη άρνηση.

Αντίθετα, η δεύτερη γενιά είναι η "ενεργός", (και) επειδή από αυτήν ξετυλίχθηκε το κουβάρι της εξιχνίασης. Γιατί ήταν (σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο) πιο κοντά στις "ενέργειες" της 17Ν, ήταν το "σήμερα" της οργάνωσης. Είναι η γενιά για την οποία ξέρουμε το χθες και την πορεία της. Και επομένως μπορεί να παίξει με πιο ανοιχτά χαρτιά… Ακόμη και να καταφέρουν να κάνουν την αυτοκριτική τους… Έτσι, για την Ιστορία.