Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Σχόλιο

( ο αρμόδιος κριτής :: 03-03-2003) 

Ο αρμόδιος κριτής

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ

Ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός θα καταθέσει σήμερα, πρώτη ημέρα της δίκης της 17 Νοέμβρη, έγγραφο στο οποίο θα υποστηρίζει ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο να κρίνει τις πράξεις του, «πράξεις πολιτικές, τις οποίες μόνος αρμόδιος να κρίνει είναι ο λαός και η Ιστορία». Η αρμοδιότητα του δικαστηρίου θα κριθεί πράγματι όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας για τη δικαιοσύνη. Μαζί θα κριθεί αν η κατηγορία αφορά σε «πολιτικές πράξεις», δηλαδή, για να είμαστε σαφείς, σε πολιτικά εγκλήματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πράξεις του Σάββα Ξηρού υπόκεινται στην κρίση της δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η απονομή της δικαιοσύνης γίνεται και θα γίνει στο όνομα του ελληνικού λαού. Όσοι επιθυμούν να κριθούν απευθείας από τον ελληνικό λαό κατεβαίνουν στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων του. Τόσο η πολιτική εξουσία όσο και η απονομή της δικαιοσύνης εκπορεύονται από τη λαϊκή κυριαρχία. Αυτά είναι θεμελιώδη συστατικά της δημοκρατίας.

Όσοι ζητούν να κριθούν απευθείας από τον λαό για τις εξωθεσμικές και αντιθεσμικές πράξεις τους, στις οποίες περιλαμβάνονται φόνοι κατά συρροή, υποτιμούν και εμπαίζουν τον ίδιο τον λαό. Επιχειρούν να αλλοτριώσουν τη βούλησή του και να ανοίξουν δρόμο στον ολοκληρωτισμό.

Η «ιστορία» δεν παρουσιάζεται ως κριτής παρά απ' όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από την κρίση της κοινωνίας. Αλλά η κοινωνία θα ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα με τον τρόπο που έχει ελεύθερα επιλέξει: διά της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη θα κρίνει επειδή έχει, καταστατικά, τη δημοκρατική μας συναίνεση. Θα κρίνει στο όνομα όλων μας.