Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αγιογραφιες - αναψυκτικά και βόμβες :: 28-02-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Αναψυκτικά και βόμβες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ του '90 ήταν δεκαετία νεολογισμών. Ένας από αυτούς ήταν η "ήπια ισχύς", αγγλιστί "σοφτ πάουερ". Στις διεθνείς σχέσεις η "σοφτ πάουερ" είναι σαν τα "σοφτ ντρινκς", δηλαδή τα αναψυκτικά. Δεν μετράται με κανόνια, ελικόπτερα και βόμβες λέιζερ, όπως η παραδοσιακή σκληρή, "χαρντ", ισχύς. Αντιθέτως, είναι το άθροισμα της οικονομικής και πολιτισμικής επικυριαρχίας μιας χώρας.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ των ΗΠΑ, "σοφτ πάουερ" δεν ήταν ο Έκτος Στόλος, αλλά οι ταινίες του Χόλιγουντ, η Μάικροσοφτ ή ο μπασκετμπολίστας Μάικλ Τζόρνταν. Σύμβολο της "σοφτ πάουερ" ήταν τα υποκαταστήματα της Μακ Ντόναλντς σε Μόσχα και Πεκίνο. Κατά τη συλλογιστική αυτή, η διεθνής αποδοχή της αμερικανικής κουλτούρας έκανε ευκολότερο το πέρασμα της πολιτικής των ΗΠΑ στα σκληρά θέματα. Η "σοφτ πάουερ" ήταν ένα είδος Δούρειου Ίππου.

Η ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ, ως φανατική μποντιμπίλντερ, πίνει μόνο "σοφτ ντρινκς" σε εκδοχή λάιτ. Ωστόσο, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπους, που είναι στο πρόγραμμα συναντήσεων του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ, δεν δίνει δεκάρα για τη "σοφτ πάουερ". Τι χρειάζεται ο Δούρειος Ίππος αν μπορείς να τινάξεις το αντίπαλο φρούριο στον αέρα με τους πυραύλους σου;

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τον Κλίντον, η ομάδα Μπους αδιαφορεί για την ευρύτερη αποδοχή της πολιτικής της. Το Ιράκ όχι μόνο ξαναζωντάνεψε τον παγκόσμιο αντι-αμερικανισμό, αλλά τον έστειλε στα ταβάνια. Ένα άρωμα Βιετνάμ πλανάται στον αέρα, ενώ η εποχή που τα καπελάκια του μπέιζμπολ ή τα ρούχα του Τόμι Χίλφιγκερ με την αμερικανική σημαία θεωρούνταν μοδάτα, ανήκει στο μακρινό παρελθόν.

ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ; Νόου! Η κυρία Ράις δήλωσε προσφάτως "φτάνει πια", αναφερόμενη στον ΟΗΕ. Νεολογισμοί τέλος! Πίσω σε παλιές δοκιμασμένες έννοιες όπως ο ιμπεριαλισμός και η διπλωματία των κανονιοφόρων.