Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - το βάρος της απόδειξης :: 27-02-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Το βάρος της απόδειξης

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ας μη γελιόμαστε, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω των λογιστών δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τους φορολογούμενους. Δεν είναι λίγοι όσοι χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τώρα την μέθοδο αυτή για να ξεφύγουν από το άγχος των προθεσμιών αλλά και τη συμπλήρωση της δήλωσης, αφού είναι κοινό μυστικό ότι οι λογιστές έχουν το "ελεύθερο" από τις Εφορίες να υποβάλλουν τις δηλώσεις και εκτός προθεσμιών.

Απλά το υπουργείο απλώς νομιμοποίησε, και καλώς έπραξε, με την απόφασή του αυτή αυτό που τόσο καιρό συμβαίνει. Μακάρι να έκανε το ίδιο και σε άλλα ζητήματα όπου η συμπεριφορά των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών έχει ξεπεράσει τις αγκυλώσεις των νόμων. Αλλά δεν φθάνει μόνο αυτό για να αλλάξει η κατάσταση που παραμένει ανυπόφορη στις Εφορίες παρά την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση.

Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν τομές. Και για να γίνουν αυτές απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας στον τρόπο αντιμετώπισης των φορολογουμένων. Πρώτα απ' όλα το υπουργείο θα πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Γιατί οι φορολογούμενοι που πληρώνουν το φόρο θα πρέπει να έχουν το άγχος να αποδείξουν κιόλας πόσο φόρο πρέπει να πληρώσουν. Αυτό θα πρέπει να είναι έργο των αρμοδίων υπηρεσιών που κόπτονται για την σωστή είσπραξη των φόρων.