Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( γνωμη - η "άλλη αμερική" :: 25-02-2003) 

ΓΝΩΜΗ Η "άλλη Αμερική"

Υπάρχει μια μικρή μερίδα του αμερικανικού πληθυσμού που κινητοποιείται ήδη εναντίον του πολέμου: οι καλλιτέχνες. Δεχόμενος στο Παρίσι, το Σάββατο, το Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας για το "Bowling for Columbine", ο Αμερικανός κινηματογραφιστής Μάικλ Μουρ δήλωσε απευθυνόμενος στο γαλλικό κοινό: "Σύμμαχος ή φίλος είναι αυτός που, όταν διαπράττεις κάποιο σφάλμα, σου το επισημαίνει. Σας ευχαριστώ που μας δείξατε τον δρόμο".

Δεν ήταν ο μόνος που επαίνεσε τη γαλλική στάση στην ιρακινή κρίση: "Ως ηθοποιός", δήλωσε η Μέριλ Στριπ, η οποία τιμήθηκε με Σεζάρ για το σύνολο της καριέρας της, "κατάλαβα πως ένα ψέμα περνάει πιο εύκολα, αλλά ότι η αλήθεια, συχνά δυσάρεστη, δύσκολη, είναι απαραίτητη".

Η τελετή απονομής των Σεζάρ δεν είναι η πρώτη που μετατρέπεται σε φόρουμ εναντίον της πολιτικής Μπους. Το ίδιο συνέβη και πριν από δύο εβδομάδες, κατά την απονομή των βραβείων Γκόγια. Στο Παρίσι, όμως, την επίθεση πυροδότησαν οι Αμερικανοί κινηματογραφιστές και ηθοποιοί. Έδωσαν έτσι συνέχεια στο αυθόρμητο κίνημα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ γύρω από τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς, τους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Το κίνημα αυτό αγκαλιάζει πολυάριθμους φιλειρηνιστές - όπως την τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ - οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστήσει στον αγώνα εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ τις δεκαετίες του 1960 και 1970 και αγωνίζονται, έκτοτε, σταθερά υπέρ της ειρήνης. Συνασπίζει όμως και νεώτερους καλλιτέχνες, οι οποίοι κινητοποιούνται κατά κύριο λόγο από τον φόβο της εγκαθίδρυσης, έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου, μιας πολιτικής που παραβιάζει τα δικαιώματα του πολίτη. Όσον αφορά τον πόλεμο εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν, τα συναισθήματά τους είναι συχνά συγκεχυμένα και μοιρασμένα. Η Μέριλ Στριπ, για παράδειγμα, ενώ υποστήριξε την επιδίωξη μιας διπλωματικής λύσης, αναγνώρισε στο Παρίσι ότι η κατάσταση είναι "δύσκολη".

Οι καλλιτέχνες νιώθουν την ανάγκη να αναλάβουν δράση εναντίον της σύγχυσης και των εσφαλμένων κινήτρων της πολιτικής Μπους, εναντίον του φανατισμού της δεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.