Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Σχόλιο

( το πνεύμα του τόνου :: 25-02-2003) 

Το πνεύμα του τόνου

Η Άγρια Δύση

ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ

Η Άγρια Δύση των γουέστερν, με τους αδίστακτους κακομούτσουνους πιστολέρο, τον άγραφο νόμο του Σερίφη και του μεγαλοτσιφλικά γελαδάρη με τα πολλά κοπάδια, μπήκε στις πόλεις, με πολλαπλά προσωπεία, μεταμφιεσμένη σε αθώα, δημοκρατική, χριστιανή περιστερά. Η αγριότητα φόρεσε κοστούμι και γραβάτα, κράτησε τις μπότες καλογυαλισμένες, πέταξε τα αρχαία πιστόλια και αρματώθηκε με νέα όπλα ολικής καταστροφής. Οι "καλοί" και οι "κακοί" αλλάζουν εκ περιτροπής ρόλους. Άλλοτε παίζουν τους ευαίσθητους ταγμένους, εκ Θεού σταλμένους υπερασπιστές - σωτήρες της ανθρωπότητας, άλλοτε γίνονται τρομοκράτες, δικτάτορες, προδότες ή "γερασμένα" ηλίθια "σκουλήκια".

Η εύθραυστη κρούστα της άκρατης υποκρισίας σπάει και κομματιάζεται στις απότομες αλλαγές συμφέροντος και στρατηγικής, αποκαλύπτοντας το μέγα απροκάλυπτο ψέμα. Σ' αυτό το ξεκαθάρισμα ιδιοτελών λογαριασμών καμιά αξία δεν μετράει, κανένα δίκιο δεν υπολογίζεται, καμιά ηθική αρετή δεν υπεισέρχεται. Η αλαζονεία, η παράνοια απογειώνονται, η ανθρώπινη ζωή υποβαθμίζεται, "τυφλοί τα τ' ώτα τον τε νουν" οι ισχυροί αρματωμένοι καβαλάρηδες - εξουσιαστές, απανθρωπίζονται μέχρι βλακείας, συμπαρασύροντας στην κατρακύλα της αβύσσου αδύναμους, υποτακτικούς ανεγκέφαλους.

Ο πόλεμος, πατήρ πάντων κακών, αφιονίζει, πυρπολεί τα μυαλά άφρονων ηγετών και ηγετίσκων. Οι φωνές της λογικής, του πολιτισμού αγνοούνται, φιμώνονται παρ' όλο που η κραυγή τους μεγαλώνει και πληθύνεται, κατεβαίνει στους δρόμους της Άγριας Δύσης των πόλεων, προσπαθώντας να τους κάνει βατούς στη ζωή, ελπίζοντας ν' ακουστεί επιτέλους το δίκιο των πολλών!