Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( ματιες - και συνέχεια... :: 19-02-2003) 

ΜΑΤΙΕΣ Και συνέχεια…

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Και τώρα, μετά το συγκλονιστικό Σάββατο της ειρήνης, τι γίνεται; Τι κάνουμε, όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρώμης, της Μαδρίτης, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, για να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό το παραθυράκι της ελπίδας για αποτροπή του πολέμου; Ήδη, ο Μπους - αυτό το "βλακόμετρο" - αφού συμβουλεύτηκε τα θρησκόληπτα "γεράκια" του, αποφάσισε να αναβάλει την επίθεση εναντίον του Ιράκ για 15 ημέρες. Ήδη, ο Μπλερ - αυτός ο γυμνοσάλιαγκας - βλέποντας να τον φτύνει ένας ολόκληρος κόσμος, στην πρωτεύουσα της χώρας του, άρχισε να ρίχνει μερικές στάλες νερό στο κρασί του. Τι κάνουμε, λοιπόν, για να συντηρηθεί η φλόγα;

Τα έλεγα και την περασμένη εβδομάδα, ακουμπώντας σ' έναν στίχο του Τίτου Πατρίκιου - τα ποιήματα δεν ανατρέπουν καθεστώτα. Δημιουργούν, ωστόσο, "κλίμα". Κι αυτή την ώρα υπάρχει ένα μεγαλειώδες "ποίημα": ένα γιγαντιαίο αντιπολεμικό κλίμα. Που ναι μεν δεν επηρεάζει αποφασιστικά την διεθνή των ηλιθίων και των γκάγκστερ, αλλά λειτουργεί θετικά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εμψυχώνει όλους εκείνους, όλους εμάς, που δεν υπογράφουμε το "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω". Και δείχνει τον δρόμο για καινούργιες κινητοποιήσεις.

Διάβαζα στα "ΝΕΑ" προχθές, ότι υπάρχουν σκέψεις για εκτεταμένο μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα. Και, σύμφωνα με την "Corriere Della Sera", οι πωλήσεις των Mc Donald's και της Coca Cola σημειώνουν πτώση. Μακάρι, αυτή η αντίδραση των Ευρωπαίων καταναλωτών να γενικευθεί. ΄Ώστε να πονέσουν οι Αμερικανοί, που μόνο με το χρήμα κουβεντιάζουν, μόνο το χρήμα ονειρεύονται.

Στη συνέχιση αυτού του αγώνα για την ειρήνη, στην Ελλάδα τουλάχιστον, πρώτιστο ρόλο καλείται να παίξει η τηλεόραση. Και δη τα ιδιωτικά κανάλια, που έχουν τη μεγάλη τηλεθέαση. Και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτήν τη φορά τα ιδιωτικά κανάλια θα βοηθήσουν. Για να εξιλεωθούν για το ατόπημα του Σαββάτου, που ήταν συγχρόνως και πρόκληση για όλους τους μετασχόντες στο συλλαλητήριο, θα ξαναθυμηθούν τι είναι είδηση και τι άθλιο κουτσομπολιό και θα πράξουν αναλόγως.

Μέσα στο κλίμα που ήδη έχει διαμορφωθεί, ίσως κάτι μπορέσουμε να πετύχουμε με τις κινητοποιήσεις μας. Τα πρώτα αποτελέσματα τα είδαμε στις Βρυξέλλες: η Βρετανία ήρθε πιο κοντά στους Γαλλογερμανούς. Και η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, που έγινε επίσημη, κατέληξε σε συμφωνία, ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και η βία θα χρησιμοποιηθεί ως έσχατο μέσον για την επίλυση του προβλήματος.

Μερικά φλας από τα σαββατιάτικα, τα υπέροχα: Από δημοσκόπηση του "Σπίγκελ" προέκυψε ότι "οι ΗΠΑ αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη από ό,τι το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα"! Άλλο: Η δήλωση του Πέδρο Αλμοδοβάρ ότι "ο μόνος προληπτικός πόλεμος που καταλαβαίνουμε είναι η ειρήνη". Και το σύνθημα που κυριάρχησε στο Σίδνεϊ: "Πόσες ζωές το λίτρο πετρελαίου;".