Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Σχόλιο

( το πνεύμα του τόνου :: 09-01-2003) 

Το πνεύμα του τόνου

Ευρετήρια

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Χρόνια Πολλά με υγεία και όλα τα καλά. Και ας αρχίσουμε από εκεί που μείναμε. Την γκρίνια! Δεν θυμάμαι πια πόσα βιβλία τ' άνοιξα και τα 'κλεισα τα τελευταία χρόνια με άγριο θυμό και απογοήτευση επειδή δεν είχαν ευρετήριο ονομάτων στο τέλος.

Σε ειδικά βιβλία, που θέλεις να στρωθείς στη μελέτη για να διασταυρώσεις ονόματα και χρονολογίες, οι συγγραφείς τους, θαυμάσιοι κατά τα άλλα, ξεχνούν ή κάνουν πως ξεχνούν να βάλουν αυτό το χρήσιμο ρημάδι. Αναγκάζεσαι εσύ πια να κολλάς τα ευλογημένα αυτοκόλλητα για να κάνεις τη δουλειά σου.

Στα χρόνια μας, δόξα τω Θεώ, με το κομπιούτερ είναι το ευκολότερο των πραγμάτων. Μόνα τους μπαίνουν τα ονόματα σε απόλυτη αλφαβητική σειρά και το ευρετήριο, τουλάχιστον των ονομάτων, είναι έτοιμο.

Παλαιότερα οι διορθωτές και επιμελητές των κειμένων έπρεπε να στραβωθούν με τα εκατοντάδες και χιλιάδες τετράγωνα χαρτάκια που κατέγραφαν όνομα και αριθμό σελίδας. Τώρα αρκεί μία εντολή στο σατανικό μηχάνημα.

Βιογραφίες, αυτοβιογραφίες και κυρίως ιστορικά κείμενα πάσης φύσεως απαξιούν να τα φορτώσουν με το χρήσιμο ευρετήριο. Δεν νομίζω να οφείλεται σε γρουσουζιά ή τσιγγουνιά των εκδοτών. Απλώς οι συγγραφείς δεν φαντάζονται ότι μπορεί να είναι χρήσιμο. Μου 'χει τύχει να ξαναδιαβάσω ολόκληρο βιβλίο για να βρω κάποια ονόματα που μου χρειάζονταν. Αν αναφέρω τίτλους τέτοιων βιβλίων θα ήμουν μάλλον κακός. Αρχή του χρόνου ας μην αρχίσουμε.

Είναι φρικτότατοι εχθροί οι συγγραφείς. Ας ελπίσουμε στις δεύτερες εκδόσεις.