Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αγιογραφιες - ο βασιλιάς του σαβουάρ βιβρ :: 18-02-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Ο βασιλιάς του σαβουάρ βιβρ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΟ ΕΙΚΟΣΤΟ έκτο κεφάλαιο του μπεστ σέλερ βιβλίου του για το "σαβουάρ βιβρ", ο Χρήστος Ζαμπούνης ασχολείται με τα ταξίδια. Ο λεπτογνώστης των καλών τρόπων και δηλωμένος μοναρχικός επικαλείται πρώτα τη ρήση του Βάρρωνα πως "σε ένα ταξίδι, το πιο μακρύ είναι να διασχίσεις το κατώφλι". Ύστερα μπαίνει στο ψητό του θέματος, συστήνοντας αυστηρά στον αναγνώστη: "Ελέγχουμε ότι το διαβατήριό μας ισχύει!".

Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ αυτή από το σαβουάρ βιβρ αποκρυπτογραφεί πλήρως το πυκνό μυστήριο της έλευσης του Κωνσταντίνου στην Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Ζαμπούνης δεν είναι κανένας τυχαίος. Βασιλόφρων με αβρό στυλ, ευχαριστεί στο τέλος του βιβλίου του (λίγο πριν δηλώσει το συγγραφικό του χρέος προς "τον ειδικό σύμβουλο εθιμοτυπίας του Δήμου Αθηναίων κύριο Ντίνο Αντωνέλλο") τους Γλύξμπουργκ για το "παράδειγμά" τους. Εξ ου και οι άνθρωποι συμμορφώθηκαν πλήρως με το γράμμα του πονήματός του σε θέματα ταξιδιωτικών διατυπώσεων.

ΙΔΟΥ, ΛΟΙΠΟΝ, η εξήγηση για το θαύμα γενέσεως του κ. "Ντε Γκρέτσια"! Η έλευση του Κωνσταντίνου στην Ελλάδα χωρίς ισχύον διαβατήριο θα απογοήτευε αφόρητα τον κ. Ζαμπούνη και όλους εκείνους που γνωρίζουν ότι, στο τραπέζι, "δεν αλείφουμε μονομιάς το ψωμί με βούτυρο".

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΙΝΟΥΝ το μέτρο της παρουσίας και της απήχησης του κ. "Ντε Γκρέτσια" και των δικών του στον νέο αιώνα. Πουλόβερ με την ελληνική σημαία από τη νύφη Μαρί Σαντάλ. Φιλανθρωπικό ίδρυμα "Άννα Μαρία" με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Επισκέψεις στο Τατόι για μνημόσυνο και, όπως εξηγεί επώνυμος φίλος του ταξιδιώτη, "για να το δουν από κοντά τα παιδιά". Μελλοντικά, ο κ. "Ντε Γκρέτσια" θα διακριθεί ως γλάστρα στα εγχώρια κοσμικά τραπέζια - όμως, οικοδέσποινες, προσοχή! Το σαβουάρ βιβρ, κατά Ζαμπούνη, διδάσκει πως "στα επίσημα δείπνα δεν ευχόμεθα ποτέ: "Καλή όρεξη"".