Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Σχόλιο

( το πνεύμα του τόνου :: 17-02-2003) 

Το πνεύμα του τόνου

Για όσους…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ

… δεν διάβασαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν - ή τα διαστρεβλώνουν σκόπιμα. Το πρόγραμμα "Άνοιξη του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου", το οποίο έχει ενταχθεί στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, δεν έχει "ναυαγήσει" καθόλου. Πώς το ξέρω; Ε, ο καλός ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται. Τώρα, βέβαια, όποιος δεν γουστάρει το ελληνικό έργο μπορεί να σκέφτεται και να δηλώνει ό,τι σκατά θέλει, όπως είδα και άκουσα προχθές στο "Συν-πλην" ηθοποιούς και σκηνοθέτες - Έλληνες, ε! - να δηλώνουν ότι "δεν υπάρχει ελληνικό θεατρικό έργο, δεν υπάρχουν Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς"! (Την τύφλα σας, μαλάκες…). Θα τα φάτε στα μούτρα σας τα έργα μας, τώρα που ξεκινάει το πρόγραμμα της "Άνοιξης". Θα αναγκαστείτε να ζητήσετε συγγνώμη, θα εξαναγκαστείτε να ανοίξετε τα στραβά σας και να διαβάσετε τη γλώσσα σας, να συνομιλήσετε με τις μνήμες σας, να θυμηθείτε τη μάνα σας και τη γιαγιά σας, τα παιδικά σας χρόνια, τους φίλους σας, τον ξεπουλημένο - πλέον - εαυτούλη σας. Άι σιχτίρ… σας έχω σιχαθεί.

ΥΓ1: Είδα στο Θέατρο Τέχνης το έργο "Προσωπική συμφωνία". Σχηματοποιημένο και μανιχαϊστικό, προβλέψιμο και εγκεφαλικό. Παρ' όλ' αυτά, γραμμένο από δραματουργό και όχι από συγγραφίσκους, όπως αυτοί που μας πλασάρουν κάθε σεζόν οι… θεατράνθρωποί (!) μας. (Και ζητάνε και επιχορήγηση οι αδιάβαστοι).

ΥΓ2: Ο Καμπανέλλης - πριν από 25 χρόνια - έγραψε τα "Τέσσερα πόδια του τραπεζιού". Κι εγώ - επίσης πριν από 25 χρόνια - έγραψα την "Υπόθεση Κ.Κ.".