Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αγιογραφιες - ο ταλαντούχος κ. μίλερ :: 17-02-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Ο ταλαντούχος κ. Μίλερ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ η προχθεσινή διαδήλωση προς την πρεσβεία των ΗΠΑ; Α) Για να βροντοφωνάξουν όχι στον πόλεμο οι διαδηλωτές. Β) Για να κατέβει η Μιλένα στον δρόμο, με ένα κομψό κασκόλ Μπάρμπερι τυλιγμένο γύρω από τον λαιμό της. Γ) Γιατί οι Έλληνες, πωρωμένοι από τον αντι-αμερικανισμό τους, εθελοτυφλούν μπρος στα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ.

ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ την απάντηση που τού ταιριάζει και ο Τόμας Μίλερ μάλλον το Γ). Ο Αμερικανός πρέσβης προσπαθούσε να μας πείσει όλη την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πόλεμος πρέπει να γίνει. Μόνο που πάλευε κόντρα στα κύματα. Τούτη τη φορά, κρίνοντας από τις απανταχού διαδηλώσεις, ο εγχώριος αντι-αμερικανισμός δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας διεθνώς.

Ο ΜΙΛΕΡ ΔΕΝ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ για το επικοινωνιακό του χάρισμα ή, σύμφωνα με την πιο "τρέντι" ορολογία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την επίδοσή του στη "δημόσια διπλωματία". Αρκεί να τον δει κανείς στην τηλεόραση να λέει κάθε τρεις και λίγο "πρώτον" (αγγλιστί "φιρστ οβ ολ") και να ξεχνάει σχεδόν αμέσως μετά ποιο είναι το δεύτερο, για να αντιληφθεί το πρόβλημα.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ, ο Μίλερ επιχείρησε να κάνει το υπηρεσιακό του καθήκον για το ιρακινό. Εκτός από τα γνωστά τραπεζώματα στην πρεσβευτική κατοικία, αποφάσισε να ελιχθεί και πολιτικά. Το ΠΑΣΟΚ - με ή χωρίς κασκόλ Μπάρμπερι - είχε ήδη δώσει ραντεβού στη διαδήλωση. Έτσι, ο εφευρετικός πρέσβης εμφανίσθηκε στη Ρηγίλλης, που δεν είχε λάβει επισήμως θέση. Εξερχόμενος, δήλωσε με νόημα πως "όσοι θέλουν να διαδηλώσουν να πάνε έξω από την ιρακινή πρεσβεία". Το γεγονός πως ούτε οι δεξιοί δεν τον άκουσαν, δείχνει πως οι Αμερικανοί αδυνατούν να επηρεάσουν ακόμη και τους παραδοσιακούς τους συνομιλητές εν Ελλάδι.