Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιβλιοδρόμιο :: Σχόλιο

( ο θείος σαμ - φώτα, κάμερα, προπαγάνδα! :: 15-02-2003) 

Ο θείος Σαμ Φώτα, κάμερα, προπαγάνδα!

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Το πρόσωπο του αμερικανικού «μύθου» της αυτοκρατορίας που ξαναγεννιέται απέναντι στον καινούργιο εχθρό. Όχι πια το πρόσωπο που συντίθεται από Τζέφερσον και Λίνκολν, από Τζον Γουέιν και Κλαρκ Γκέιμπλ, αλλά από Μακ Λιούαν και σύγχρονες επικοινωνιακές στρατηγικές. Μια υπερπαραγωγή του βίρτσουαλ Καλού Καγαθού, αντάξια της μεγάλης παράδοσης των ΗΠΑ στην κατασκευή της συναίνεσης, που αυτήν τη φορά πρέπει να είναι παγκόσμια. Δεν είναι μόνο το έθνος των Αμερικανών που πρέπει να πειστεί πως το Κακό έχει πρόσωπο, πως δεν είναι Αόρατο και σκοτεινό, βγαλμένο από τα σπλάχνα ενός παγκόσμιου ανισόρροπου συστήματος, αλλά βρίσκεται απέναντι, έχει υπόσταση και μπορούμε να το «πολεμήσουμε» όλοι οι Καλοί ενωμένοι.

Πρέπει να πειστούν οι λαοί του κόσμου πως είναι το πρόσωπο του Σαντάμ ή του Μπιν Λάντεν ο Εχθρός. Και ω! του θαύματος ο δεύτερος εμφανίζεται με τον απόλυτο Εχθρικό λόγο, τη στιγμή που ετοιμάζεται η επίθεση στον πρώτο. Με την εκπληκτικά μοντέρνα στρατηγική της εμφάνισης σε βίντεο του Αλ Τζαζίρα και με την επιδέξια χρήση αρχαϊκών στοιχείων θρησκευτικού φανατισμού, γίνεται και αυτός το όπλο της προπαγάνδας.

Ιδού οι εχθροί! Έδωσαν το σύνθημα εναντίον μας.

Και για ακόμη μεγαλύτερη συναίνεση, επιστρατεύονται οι τεχνολογίες της πειθούς. Μια παγκόσμια συνέντευξη Τύπου του Κόλιν Πάουελ, σε απ' ευθείας σύνδεση, που ξέρουμε πως δημιουργεί την αίσθηση του επείγοντος και της υψίστης σοβαρότητας του θέματος, η επίδειξη «αποδείξεων» για το επιχείρημα ότι ο Κακός επιβουλεύεται την ειρήνη του κόσμου σε μια παγκόσμια παράσταση, ο πρόεδρος Μπους σε διαγγέλματα με την ακατέργαστη εκείνη επίδειξη ισχύος που απευθύνεται στις τηλεοπτικά εκπαιδευμένες μάζες, η οποία συμπυκνώνεται σε αποφθέγματα του τύπου «το παιχνίδι τελείωσε». Φράση μελετημένη για να κάνει γρήγορα τον γύρο του κόσμου με το δυναμικά απλοϊκό της μήνυμα.

Από την εποχή που ο Κόπολα παρουσίασε την υπέρτατη βία ως την έσχατη μορφή παρακμής, ως κόλαση που σαρώνει τις ηρωικές αξίες, η αμερικανική πολεμική προπαγάνδα έχει παρεμβάλει την CΝΝική προπαγάνδα ως το απόλυτο όπλο της δύναμης του Καλού. Σαν μια γιγάντια επικοινωνιακή φούσκα που θέλει να σκιάσει τη Σκέψη. Και εκείνη αντιστέκεται.