Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( ματιες - συντάξεις :: 12-02-2003) 

ΜΑΤΙΕΣ Συντάξεις

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η Μάρω Λοΐζου, πρώτη σύζυγος του Μάνου και μητέρα της Μυρσίνης, έχει γράψει 35 βιβλία και βραβεύθηκε, το 1995, με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο για παιδικό βιβλίο και το 1993, το 1995 και το 1998 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα. Το 1998, επίσης, προτάθηκε από την Ελλάδα για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν, που είναι κάτι σαν Νόμπελ για την παιδική λογοτεχνία, ενώ το έργο της αποτελεί αντικείμενο μελέτης και διδασκαλίας σε ΤΕΙ (Τμήματα Νηπιαγωγών Πανεπιστημίων Θράκης και Αιγαίου) και περιλαμβάνεται στις Ανθολογίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που διανέμονται στα Δημοτικά σχολεία της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού (Αγγλία). Τέλος, βιβλία της έχουν μεταφρασθεί σε αγγλικά, ολλανδικά και κορεάτικα.

Τα τελευταία χρόνια η Λοΐζου είναι σοβαρά άρρωστη. Τόσο άρρωστη, που δεν μπορεί να δουλέψει - να γράψει, δηλαδή, βιβλία - για να βγάλει το ψωμί της. Υπέβαλε, λοιπόν, αίτηση, στο υπουργείο Πολιτισμού, για να συνταξιοδοτηθεί. Σύμφωνα με τον νόμο, δικαιούνται τιμητικής σύνταξης για «διακεκριμένη προσφορά στα Γράμματα» κ.λπ. όσοι έχουν τέτοια προσφορά και, επιπλέον, συμπλήρωσαν το 65ο έτος της ηλικίας τους. Προβλέπει, όμως, ο ίδιος νόμος, ότι εκείνοι που είναι βαριά ασθενείς, αν προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, συνταξιοδοτούνται και σε μικρότερη ηλικία. (Περίπτωση Λοΐζου).

Η πρωτοβάθμια επιτροπή του υπουργείου, ήλεγξε τον φάκελο της συγγραφέως, τον βρήκε πλήρη και εισηγήθηκε στη δευτεροβάθμια επιτροπή, στην οποία μετείχα κι εγώ, να απονεμηθεί η σύνταξη. Συνήλθε, με τη σειρά της, και η δική μας επιτροπή - πρόεδρος ο μακαρίτης Σπ. Πλασκοβίτης και μέλη ο Ν. Κεσσανλής, ο Ν. Βαγενάς, ο Ν. Κούνδουρος, ο Κ. Γεωργουσόπουλος, ο Γ. Κουρουπός κι εγώ, όπως είπα - και έδωσε το «πράσινο φως» για τη σύνταξη.

Έχουμε, όμως και συνέχεια: ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκανε έφεση κατά της απόφασής μας, γιατί, κατά την άποψή του, δεν αναφέραμε συγκεκριμένα στοιχεία, που να αιτιολογούν τη θετική κρίση μας για την Λοΐζου. Και προχώρησε και σε ιατρικές γνωματεύσεις: αγνόησε τις βεβαιώσεις της αρμόδιας ΑΣΥΕ και έκρινε ότι οι παθήσεις που επηρεάζουν την συγγραφική δραστηριότητα, είναι «εκείνες που έχουν σχέση με την όραση, τη διανοητική κατάσταση, τη λειτουργικότητα των χεριών και το νευρικό σύστημα»!

Έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο (β' Τμήμα) έκανε δεκτή την έφεση, και η Λοΐζου (όπως και άλλοι 5-6 καλλιτέχνες) έμεινε χωρίς σύνταξη! Και χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη! Για να διορθωθεί το «κακό», θα πρέπει να συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή Συνταξιοδότησης, για να δώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία - που υπήρχαν στον φάκελο της Λοΐζου - που ζητάει το Ε.Σ. Αλλά με την ιατρική γνωμάτευση τι θα γίνει; Θα επικρατήσει η άποψη του αναρμόδιου, φυσικά, γενικού επιτρόπου και θα αγνοηθεί η ΑΣΥΕ; Απίστευτα πράγματα…