Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - κρυφτούλι πίσω από τις λέξεις; :: 11-02-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Κρυφτούλι πίσω από τις λέξεις;

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Δεν θα είναι εύκολο να κλείνει η κυβέρνηση τα μάτια και τα αυτιά της για πολύ καιρό ακόμη στις παραινέσεις ή - καλύτερα - συστάσεις των διεθνών οργανισμών να προχωρήσει σε μέτρα που «καίνε» στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό.

Από τη μια η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά πρωτοβουλίες για περισσότερη «ευελιξία» - έτσι το λένε στην Ευρώπη - στην αγορά εργασίας, τώρα και με επιστολή τριών ηγετών της. Από την άλλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναφέρει το θέμα του Ασφαλιστικού, λέγοντας ότι οι αλλαγές που έγιναν δεν είναι αρκετές για να σωθεί το σύστημα μακροπρόθεσμα.

Πού καταλήγουν όλα αυτά; Κατά κανόνα σε επώδυνες για τους εργαζομένους αλλαγές. Σε υψηλότερες εισφορές, σε υψηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, σε κατάργηση των ορίων απολύσεων και κατώτατων μισθών.

Ίσως μερικά από τα μέτρα αυτών των «πακέτων» που μας επιφυλάσσονται να είναι σκόπιμα ή απλώς αναγκαία κακά.

Καλό θα ήταν να ξεκαθαριστούν όλα αυτά, να τραβήξει η κυβέρνηση τη διαχωριστική γραμμή πέρα από την οποία δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει. Και να ειπωθούν, επιτέλους, τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από λέξεις χωρίς νόημα όπως «απελευθέρωση» και «ευελιξία».