Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( σε πρωτο ενικο - λόγια καναπέ :: 31-01-2003) 

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ Λόγια καναπέ

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Λάθος κάνω; Μπορεί. Αλλά εγώ νομίζω πως φταίει. Αν όχι για όλα, φταίει για πολλά. Έχει ευθύνη από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του και στρογγυλοκάθησε στον καναπέ. Κάνε πιο πέρα, του λέω. Πιο πέρα δεν κάνει, γιατί αυτή είναι η θέση του, εκεί, και δεν χρειάζεται να κινηθεί κανείς. Από τότε που εμφανίστηκε το τηλεκοντρόλ ο πολιτισμός δέχτηκε ένα ηχηρό (α, ηχηρό είναι πάντα) χαστούκι.

Εκείνες τις μέρες που έπρεπε να σηκωθείς από τη θέση σου για να αλλάξεις κανάλι δεν τις θυμάται πια κανείς. Έπρεπε να ξεβολευτείς, να κάνεις δυο - τρία βήματα - με την ευκαιρία, να πας μέχρι την κουζίνα, να πιεις ένα ποτήρι νερό να δροσιστείς -, αλλά προηγουμένως έπρεπε να έχεις κάνει την επιλογή, να έχεις διαλέξει μέσα σου και να έχεις πάρει την απόφαση. Αλλιώς τι σηκώθηκες να κάνεις; Το τηλεκοντρόλ τα ισοπέδωσε όλα. Μάθαμε πως δεν κοστίζει, δεν κουράζει, δεν βλάπτει. Αν διψάς μόνο θα σηκωθείς να πιεις νερό.

Έτσι άρχισαν να αλλάζουν όλα πολύ εύκολα. Κανάλια, ιδέες και άνθρωποι. Σινιέ αριστεροί και ιδεαλιστές στη μάχη του νέου αποκτήματος. Το πρωί υπερασπιστές των αδυνάτων, το βράδυ στο τραπέζι των ισχυρών. Αγωνιστές και το επόμενο λεπτό βολεμένοι. Μάθαμε εύκολα, γρήγορα και βολικά. Και χωρίς σκέψη. Τι σκέψη τώρα;

Γιατί αν δεν μας αρέσει - τι έγινε; -, ξαναπάς πίσω. Το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, το κανάλι μπορεί. Έχεις ξεχάσει και τι είδες. Ένας καινούργιος, υπέροχος κόσμος. Αν όχι υπέροχος, πάντα καινούργιος θα είναι.

Κι εγώ αγνοώ πού βρίσκονται κιόλας τα κουμπιά πάνω στη συσκευή. Υπάρχουν; Και γιατί να υπάρχουν; Ποιος χρειάζεται δεύτερη σκέψη; Όταν δεν χρειάζεται καν η πρώτη. Σηκώθηκα από τον καναπέ, πήρα το κοντρόλ, πήγα δίπλα στη συσκευή, το άφησα επάνω της, έκλεισα την τηλεόραση από το κόκκινο κουμπάκι κάτω, αλλά ξέχασα τι ήθελα να πω.