Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( στηλη αλατος - χαμάληδες :: 30-01-2003) 

ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ Χαμάληδες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ

ΡΩΤΗΣΤΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ βουλευτή των δύο κομμάτων. Όχι τους λοχαγούς, τους στρατηγούς και τους παραθυρόβιους των καναλιών, αλλά τους προλετάριους. Αν δεν κουβαλάτε κασετόφωνο και αν ορκιστείτε πως δημοσίως δεν θα "διαρρεύσει" η ψυχούλα του, τότε, σχεδόν κλαίγοντας, θα σας ομολογήσει πως είναι ένα τίποτα.

Ούτε πολιτικός ούτε σκεπτόμενος ούτε εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Απλώς μια μονάδα που σηκώνει το χέρι για να ψηφίσει είναι. "Μας έχουν μετατρέψει σε χαμάληδες", μού έλεγε ψιθυριστά ένας εξ αυτών. "Υπάρχουμε μόνο για γάμους, βαφτίσια, κηδείες και ρουσφέτια". Αυτό κάνουν. Ανεβοκατεβάζουν ρολά γραφείων εργασίας, συνοικεσίων και τελετών. Αυτά είναι τα πραγματικά ασυμβίβαστα.

Θέλουν οι αρχηγοί των κομμάτων να αναβαθμίσουν τον ρόλο της Βουλής; Πρώτον, κατάργηση της εκλογικής πελατείας. Δεύτερον, απαγόρευση προεκλογικών κέντρων και βουλευτικών - ιδιωτικών - γραφείων. Και, τρίτον, επιλογή των υποψηφίων διά εκλογών από όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Ιδού η αναβάθμιση και ιδού η κοπή του ομφάλιου λώρου από την οθωμανική κυριαρχία!