Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - παρηγοριά στον "άρρωστο"... :: 29-01-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Παρηγοριά στον "άρρωστο"…

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Οι φόβοι του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ αφορούν κυρίως την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Οι επιπτώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ήδη, έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η διατήρησή της για μεγάλο διάστημα πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό με 0,8 της μονάδας.

Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, ακόμη και μέσα από τις θλιβερές συνέπειες ενός επερχόμενου πολέμου.

Κατ' αρχάς, οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην ανταγωνιστικότητα αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίας. Το γεγονός αυτό μειώνει τη σχετική διαφορά της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και κατά συνέπεια τη διαφορά μεταξύ των ελληνικών προϊόντων και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Δεύτερον, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία θίγει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, απορροφά πληθωριστικές πιέσεις που προέρχονται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Αυτό ωφελεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, στην παρούσα συγκυρία, η οποία έχει σχεδόν τον διπλάσιο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.