Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αιχμες - αυτογκόλ :: 29-01-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Αυτογκόλ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Τι ακριβώς είναι το Σύνταγμα; Οι κανόνες του παιχνιδιού. Η μπάλα είναι στρογγυλή, ένα παιχνίδι διαρκεί 90 λεπτά. Απλά πράγματα…

Τι ακριβώς είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος; Η αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού. Ο τέταρτος διαιτητής, ο ξαφνικός θάνατος…

Την άνοιξη του 2001, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, οι 300 της Βουλής ενέκριναν με τεράστια πλειοψηφία τη διάταξη για το ασυμβίβαστο.

Μπορεί δικαίως να διαφωνεί κανείς με το ασυμβίβαστο της βουλευτικής και της επαγγελματικής ιδιότητας. Να βρίσκει τη διάταξη παράλογη, ώς εξωφρενική.

Παράλογο ώς εξωφρενικό βρίσκουν όμως και πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι τον ξαφνικό θάνατο. Δεν έχει σημασία όμως, στην παράταση έτσι παίζονται πλέον τα παιχνίδια, και κανείς δεν διανοείται να θέσει τους κανόνες σε συζήτηση.

Οι βουλευτές όμως αρνούνται να "παίξουν" σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν θεσπίσει οι ίδιοι. Αυτό είναι φάουλ. Η συνέπεια δείχνει να είναι άγνωστη λέξη στις αίθουσες του Κοινοβουλίου. Ας μη διαμαρτύρονται όμως, όταν οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν τελευταίους στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Και κάτι ακόμα: Υπάρχουν φάουλ που σώζουν παιχνίδια. Υπάρχουν φάουλ που καίνε την ομάδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι βουλευτές έβαλαν αυτογκόλ. Γιατί το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο, που καταψήφισαν, άφηνε κάποια παράθυρα να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα. Τώρα κινδυνεύει να ισχύσει η διάταξη ως έχει, και εκεί το ασυμβίβαστο είναι απόλυτο. Πως το λέμε στο ποδόσφαιρο: "Και ξύλο φάγαμε, και χάσαμε…".