Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιφυλλίδα

( δρόμοι :: 28-02-2003) 

Δρόμοι

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Από όλους…

… τους ηγέτες του κόσμου, ποιος είναι άραγε σήμερα ο πιο επίφοβος; Οι πιο επίφοβοι ηγέτες είναι εκείνοι που οι χώρες τους μονοπωλούν τα όπλα μαζικής καταστροφής. Την περίοδο της κατάκτησης της Αμερικής, η γρίπη σκότωσε περισσότερους Ινδιάνους από όσους το σπαθί και τα πυροβόλα όπλα. Αν πέτυχε η ευρωπαϊκή εισβολή, ήταν χάρη στα βακτήρια και τους ιούς. Αιώνες αργότερα, αυτοί οι "φυσικοί σύμμαχοι" μετατράπηκαν σε πολεμικά όπλα στα χέρια των μεγάλων δυνάμεων. Μια χούφτα χώρες κρατούν σήμερα το μονοπώλιο των βιολογικών όπλων. Η ειρωνεία είναι πως έχουμε αποδεχτεί περίπου ως φυσιολογικό να τα ψάχνουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μόνο στο οπλοστάσιο του Ιράκ. Για δυο δεκαετίες, οι Αμερικανοί άφηναν τον Σαντάμ Χουσεΐν να χρησιμοποιεί τις επιδημικές βόμβες του εναντίον των Κούρδων, τότε που ο Ιρακινός ηγέτης ήταν ακόμη το "αγαπημένο παιδί" τους. Άλλωστε, αυτές οι βόμβες βακτηρίων κατασκευάζονταν από μια αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ.

Στα στρατιωτικά…

… ζητήματα δεν υπάρχει αυτό που λέμε ελεύθερη αγορά, παρατηρεί ο συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο. Σε κανέναν δεν αρέσει ο ανταγωνισμός - και ιδιαίτερα στους μεγάλους. Η "προσφορά" είναι συγκεντρωμένη στα χέρια των λίγων, εν ονόματι της παγκόσμιας ασφάλειας. Μας λένε: ο Σαντάμ πρέπει να μας τρομάζει, ο κόσμος πρέπει να τρέμει μπροστά στην απειλή, το Ιράκ μπορεί να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά ή βιολογικά όπλα και - το χειρότερο - μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να επιτρέψει αυτόν τον εφιάλτη, διακηρύσσει ο πιο επίφοβος πρόεδρος της μοναδικής χώρας του κόσμου που χρησιμοποίησε ποτέ πυρηνικά όπλα εναντίον άμαχου πληθυσμού. (Δεν ήταν το Ιράκ που βομβάρδισε τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι).

Με δυο…

… εξισώσεις απλές μάς εξηγεί την κατάσταση ο δημοσιογράφος Μαρκ Μόρφορντ. Μπιν Λάντεν και Σαντάμ = 11η Σεπτεμβρίου και τρομοκρατία. Σαντάμ και Ιράκ = πετρέλαιο και εξουσία. Κάποιοι παπαγαλίζουν την προπαγάνδα του Λευκού Οίκου: "Μα ο Σαντάμ είναι αλήθεια πως βλέπει με καλό μάτι τους τρομοκράτες". Ε και λοιπόν; Μήπως είναι ο μόνος; Άλλες 150 χώρες του Τρίτου Κόσμου, που πολλές από αυτές κυβερνούνται από κάτι απίθανα ψώνια, κάνουν το ίδιο και θα κάνουν ακόμη χειρότερα αν αρχίσουν να τους ρίχνουν βόμβες. Και για όσους έχουν ξεχάσει: οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν Σαουδάραβες και Αιγύπτιοι. Κανείς Ιρακινός. Ακούσατε τους Αμερικανούς να λένε πως πρέπει να ρίξουν βόμβες 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κάιρο ή στο Ριάντ;

Θα σφάξουν…

… τους Ιρακινούς οι Αμερικανοί, ό,τι και αν πει ο ΟΗΕ, όσα βέτο και αν προβάλει η Ευρώπη, όσοι και αν είναι αντίθετοι σε αυτόν τον πόλεμο. Μα να ξέρουν, τουλάχιστον, πως έτσι δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά θα τον διαιωνίσουν για πολλές δεκαετίες ακόμη.