Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιφυλλίδα

( δελτίον του κακού μας του καιρού :: 25-02-2003) 

ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΛΑ

Δελτίον του κακού μας του καιρού

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ

Ποιος ήτανε αυτός σε έναν Τζέιμς Μποντ, που θα πάταγε ένα κουμπί και θα πλημμύριζε ο κόσμος; Πώς τον λέγανε να δεις… Αντόλφο Τσέλι; Όχι. Ο άλλος ήταν που 'παιζε στη "Νύχτα των δολοφόνων" του Πολάνσκι. Ο Ντόναλντ! Ο Ντόναλντ Πλέζαντ. Ή μήπως ήταν ο "Φάουστ", που 'χε πάρει το Όσκαρ τότε (γιατί όποιος παίρνει Όσκαρ, μετά τον βάζουνε να κάνει τον κακό στον 007. Δεν είδες και τη Χάλι Μπέρι; Απ' την Ακαδημία και στον Μποντ. Κολ μι Τζέιμς), πώς τον λέγανε να δεις τον Φάουστ σ' αυτή την ταινία; Τον κακό;… Που 'μοιαζε με τον Καούζοφ τον πρώτο ή δεύτερο άντρα της Χριστίνας Ωνάση, κι είχε δυο μικρά ονόματα το ένα γυναικείο; Τον λέγανε κάτι… παύλα… Μαρία! Α! ναι ο Κλάους - Μαρία Μπραντάουερ. Αλλά μπορεί και άλλος.

Ένας καλός Οσκαριώτης ηθοποιός που θα πάταγε το κουμπί και θα σπάγανε τα νερά του κόσμου ήτανε. Κι εγώ που νόμιζα πως είναι ψέματα όλα αυτά, ταινίες και παραμύθια και Χόλιγουντ. Αμ δε! Η ζωή πιο Χόλιγουντ ακόμα. Γιατί μη μου πείτε. Κάποιος κακός, κάκιστος, πάτησε το κουμπί, ξεχύθηκαν οι ποταμοί, πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι, πόλεις και χωριά κι έγινε όλη η Ελλάδα ένα απέραντο Μοσχάτο. Άσε τους δρόμους. Σηκωθήκανε οι άσφαλτοι να μας φάνε. Αποκομμένη η Πελοπόννησος. Η Κυκλάδα σε κατάσταση Βενετίας, ο Δόγης άφαντος. Άντε τρέχα πάλι στην Ευρώπη γι' αποζημίωση.

Βέβαια από ένα φίλο ταξιδιάρη, κάθε μέρα μπαίνει στο Ίντερνετ, και σερφάρει με τις ώρες, έμαθα… παντού τα πάντα. Η Ευρώπη (τρομάρα της) τις ζημιές που της έχει κάνει ο καιρός φέτος, ούτε ο Μπλερ σε ένα μήνα δεν τις κάνει. Στην Αμερική (τρομάρα μας) η ίδια η Νέα η Υόρκη αυτοπροσώπως σου λέει παράλυτη από το κρύο την περασμένη βδομάδα, με ειδικές ανάγκες η γυναίκα. Αλλά εκεί τα ρίχνουνε στον καιρό.

Ε, παλιές ιδέες. Ξεπερασμένες. Αμερικάνοι. Κορόιδα. Δεν είναι σαν κι εμάς. Που θα τον βρούμε αμέσως τον υπαίτιο. Θα τον καταγγείλουμε και θα ησυχάσουμε. Γιατί μέχρι την καταγγελία είναι το "πού είναι το κράτος". Μετά την καταγγελία… να "μαζευτούμε στον Νίκο για το ματς", πίτσα, μπίρα και παντόφλα, η σύζυγος στέλνει απ' το κινητό μηνύματα στον γκόμενο, ο γιος στο δωμάτιό του με κάτι καλά παιδιά από το Λύκειο ανάψανε το τρίφυλλο και βλέπουν τον Χριστό στον γλόμπο, η κόρη διαβάζει προχωρημένο νεανικό περιοδικό, άρθρο επιστημονικό με θέμα "Πώς να τον κάνετε τούρμπο χωρίς να του τον πιάσετε καθόλου;"… και Ελλάδα…

"Ελλάααααααδα.

Γλώσσα τυφλή στη γεωγραφία…"…

Όλη η νύχτα του Σαββάτου να ματώνει απ' τις κραυγές της μάνας στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα.

Η φωνή σαν από άλλο κόσμο χαράζει κόκκινο τη μνήμη.

Ανεξίτηλα.