Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιφυλλίδα

( δρόμοι :: 21-02-2003) 

Δρόμοι

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Ο εστιάτορας…

… από την κινεζική επαρχία Χιουνάν που θέλησε να πρωτοτυπήσει, βάζοντας στο μενού του πιάτα με μητρικό γάλα, βρήκε τον μπελά του. Πολλοί τον είπαν ανήθικο, που θέλησε να πουλήσει το γάλα που οι μανάδες κανονικά προορίζουν για τα μωρά τους - μολονότι, όπως μαθαίνουμε από την "Ημερησία του Πεκίνου", τα πιάτα του έχουν μεγάλη ζήτηση. Το γάλα της μάνας προκαλεί αναταραχή στην Κίνα, επειδή καταλήγει σε άλλο στόμα από εκείνο στο οποίο φυσιολογικά προορίζεται. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στη Βρετανία. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν τους αρέσει να βλέπουν τις μανάδες να θηλάζουν τα μωρά τους σε κοινή θέα - ή που τις βλέπουν "αλλιώς".

Μια βουλευτής…

… στη Σκωτία κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία θα επιβάλλεται πρόστιμο σε οποιονδήποτε εμποδίσει ή παρενοχλήσει μια μάνα που θέλει να θηλάσει το μωρό της σε δημόσιο χώρο. Χρειάζεται και ο θηλασμός νομική προστασία; Πολλά μέρη του ανθρώπινου σώματος κάνουν "διπλή ζωή". Ποιος μπορεί να πει ποια από αυτές τις δυο ζωές έρχεται πρώτη; Το πεινασμένο μωρό θέλει να ζουλήσει το μητρικό στήθος εδώ και τώρα. Όμως, το ίδιο θέλει και ο "πεινασμένος" άνδρας που η ματιά του τυχαίνει να πέσει πάνω του. Φυσικά, τον πρώτο λόγο έχει η γυναίκα. Σε αυτήν ανήκει το στήθος, είτε έχει είτε δεν έχει νομική προστασία. Δεν χρειάζεται νόμο για να της πει τι θα το κάνει. Άλλωστε δεν είναι απαραιτήτως κακό να πίνουν δυο άνθρωποι από το ίδιο "φλιτζάνι".

Στην τέχνη…

… η αποκάλυψη του γυναικείου στήθους δεν ήταν πάντα τόσο εύκολη υπόθεση όσο είναι σήμερα. Έγραφε ο Τζοβάνι Μπονιφάτσιο το 1616: "Να δείχνει κανείς το στήθος μιας γυναίκας είναι κάτι ακόλαστο και ελάχιστα έντιμο, αφού, παραδίδοντάς το σε κοινή θέα, είναι σαν να προκαλεί τους άνδρες να το απολαύσουν". Για τη γυμνόστηθη του Τισιανού (φωτ.), οι κριτικοί έγραφαν: "Παρά το ευγενικό παρουσιαστικό της, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια χυδαία πόρνη". Και τι με αυτό; Μπορεί η σεξοφοβία της εποχής να πήρε έτσι την εκδίκησή της για την αυθάδεια του ζωγράφου, αλλά στην εποχή μας μπορούμε να θεωρούμε τον Τισιανό νικητή. Το κακό είναι πως αυτή η νίκη του δεν μας κάνει πια τόση εντύπωση, όσο εκείνο το στήθος που είχε ξετρελάνει τον φιλόσοφο Μπενεντέτο Κρότσε - γράφει σχετικά ο Τζουζέπε Κασιέρι στην εφημερίδα "Στάμπα".

Ο Κρότσε…

… ήταν τρελά ερωτευμένος με μια γυναίκα. Όταν εκείνη πέθανε, νέα ακόμη, πιθανότατα από φυματίωση, ο νεαρός φιλόσοφος παρήγγειλε ένα μπούστο της από μάρμαρο. Μα φαίνεται πως δεν το χάρηκε πολύ. Το άγαλμα έκλεψε αργότερα ένας φίλος του, ο ιστορικός Φάουστο Νικολίνι, όχι εντελώς αδικαιολόγητα: οι ρώγες του νεανικού στήθους διαγράφονταν ακάλυπτες και προτεταμένες πάνω στο κατάλευκο μάρμαρο. Αιωνία η μνήμη τους.