Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( τους άρπαξε η θάλασσα :: 28-01-2003) 

Τους άρπαξε η θάλασσα

Βόλτα θανάτου με Ι.Χ. στο Καστέλλι για 20χρονη - Αγνοούνται και δύο παιδιά

Δύο νεκροί στο Καστέλλι Κισσάμου και τη Λεμεσό και δύο παιδιά που αγνοούνται, αλλά με ελάχιστες ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανά, είναι ο απολογισμός της φονικής καταιγίδας που πλήττει Ελλάδα και Κύπρο.

Στον Δήμο Αφετών εκκενώθηκαν τρία σπίτια, ενώ ακόμη και χθες το πρωί, οπότε η βροχή σταμάτησε, οι κατολισθήσεις συνεχίζονταν

Μία γυναίκα πνίγηκε και δύο παιδιά χάθηκαν στη θάλασσα, στο λιμάνι του Καστελλίου Κισσάμου, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλους τέσσερις ανθρώπους παρασύρθηκε από τα κύματα την ώρα που εκινείτο στην προβλήτα του λιμανιού, στη θέση Καραβονήσι.

Οι επτά άνθρωποι που επέβαιναν σ' ένα μικρό αυτοκίνητο κινούνταν με μικρή ταχύτητα στην προβλήτα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε.

Ξαφνικά, οι ψαράδες, οι οποίοι κάθονταν στο καφενείο του λιμανιού, είδαν ένα τεράστιο κύμα να καλύπτει και να παρασύρει στη θάλασσα αυτοκίνητο και επιβάτες. Επί μερικά λεπτά, όλοι όσοι έτρεξαν να βοηθήσουν έβλεπαν το μικρό αυτοκίνητο να επιπλέει στο νερό και σιγά-σιγά να βυθίζεται. Ένας άνδρας, δύο νεαρές γυναίκες και το τετράχρονο κοριτσάκι κατάφεραν να βγουν από το αυτοκίνητο και να κρατηθούν στο καπό. Οι ψαράδες κατάφεραν να τους βγάλουν στη στεριά, όμως, μέσα στο αυτοκίνητο έμεινε η 20χρονη Γιάννα Γιαννίνι και άλλα δύο παιδιά, ηλικίας 13 και 9 ετών. Η 20χρονη κοπέλα ανασύρθηκε λίγο αργότερα νεκρή, ενώ τα δύο παιδιά παρασύρθηκαν στον βυθό με το αυτοκίνητο.

Οι εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν τις έρευνες έως αργά χθες το βράδυ για τον εντοπισμό των παιδιών, ενώ οι τέσσερις δύτες που ετοιμάστηκαν για να βουτήξουν στο λιμάνι δεν έπεσαν τελικά, αφού κάτι τέτοιο κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνο και για τους ίδιους.

Το κοριτσάκι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων και η κατάστασή του είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ οι άλλοι τρεις νοσηλεύονται στο Κέντρο Υγείας Καστελλίου.

Κατολισθήσεις στο Πήλιο

Από τη σφοδρή κακοκαιρία, όμως, προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο πολλών περιοχών. Σπίτια εκκενώθηκαν ύστερα από κατολισθήσεις σε χωριά του Πηλίου, πενήντα άνθρωποι αποκλείστηκαν σε καταφύγιο του Ταϋγέτου και απεγκλωβίστηκαν ύστερα από επιχείρηση των σωστικών συνεργείων, χωριά αποκλείστηκαν μετά τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Αργολίδας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να βρίσκεται ο Νομός Καρδίτσας, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές και στην περιοχή της Ιεράπετρας.

Στην Αργολίδα. Ένας ξηροπόταμος υπερχείλισε στα Ίρια, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και καλλιέργειες

Έτσι, ολόκληρο το αγροτικό οδικό δίκτυο του Νομού Μαγνησίας καταστράφηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου τριημέρου, ενώ σύμφωνα με μετρήσεις το νερό που έπεσε στην περιοχή υπολογίζεται στο ύψος της βροχόπτωσης που σημειώνεται κατά μέσο όρο έναν ολόκληρο μήνα.

Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν από τις κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις ο δρόμος Χανίων - Ζαγοράς, όπου μάλιστα κινδυνεύουν να παρασυρθούν από πέτρες και χώματα δύο σπίτια στη Μακρυρράχη, ένα στη Ζαγορά και ένα στο Πουρί.

Στον Δήμο Αφετών εκκενώθηκαν τρία σπίτια, δύο υπέστησαν ρωγμές και ένα υπέστη ζημιές στο Νεοχώρι, ενώ ακόμη και χθες το πρωί, οπότε η βροχή σταμάτησε, οι κατολισθήσεις συνεχίζονταν.

Στον Δήμο Μηλεών υπέστη ρωγμή ο κεντρικός δρόμος, επίσης υπέστησαν ζημιές σπίτια και καταστράφηκε ο δρόμος προς τη Χορεύτρα, ενώ αποκόπηκε ο δρόμος Χανίων - Δράκειας.

Σε Καρδίτσα και Αργολίδα

Στην Καρδίτσα συνεχίστηκαν και χθες τα μεγάλα προβλήματα, ενώ άρχισε και η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες. Η κακοκαιρία, όμως, έπληξε με ιδιαίτερη ένταση χθες την Αργολίδα: στα Ίρια υπερχείλισε ένα ξηροπόταμος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και καλλιέργειες, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Όπως είπε στα "ΝΕΑ" ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Στρατής Δαλιάνης, τέσσερα χωριά έχουν αποκλειστεί, αφού οι δρόμοι προς αυτά έχουν "εξαφανιστεί" κάτω από τους όγκους των χωμάτων και των βράχων που παρασύρθηκαν από τη βροχή, η γέφυρα του ποταμού Τάνου έχει μια πολύ μεγάλη ρωγμή, ενώ τα νερά παρέσυραν τα προστατευτικά της κιγκλιδώματα. Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα οι άνθρωποι του Δήμου βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές: "Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της πολιτείας, αφού ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε καν τα αναγκαία μηχανήματα, ενώ οι ζημιές ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι πολίτες για να βοηθήσουν όπως μπορούν", είπε ο κ. Δαλιάνης.