Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( το φιάσκο των πρακτόρων :: 23-01-2003) 

Το φιάσκο των πρακτόρων

CΙΑ: Στο μηδέν οι έρευνες για την γενοκτονία στη Ρουάντα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προσπαθούν να εξηγήσουν τι πήγε τόσο στραβά σε μια επιχείρηση για τη σύλληψη ενός από τους βασικούς υποκινητές τής γενοκτονίας στη Ρουάντα, ώστε να καταλήξει στον φόνο του βασικού πληροφοριοδότη τους, ενός Κενυάτη επιχειρηματία.

Ο καταζητούμενος. Η επικήρυξη του Καμπούγκα στις εφημερίδες του ΝαϊρόμπιΟ Ουίλιαμ Μουαρούρ Μουνούε, 27 ετών, βρέθηκε νεκρός το Σάββατο στο σπίτι του στο Κάρεν, ένα ακριβό προάστιο του Ναϊρόμπι, της πρωτεύουσας της Κένυας. Είχε υποσχεθεί στους Αμερικανούς να τους παραδώσει τον Φελίσιεν Καμπούγκα, έναν από τους οργανωτές της γενοκτονίας του 1994, με αντάλλαγμα να εισπράξει την επικήρυξη ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Από πολύ καιρό υπήρχαν υποψίες ότι ο Καμπούγκα κρυβόταν στην Κένυα, προστατευμένος από διεφθαρμένους αξιωματούχους τού καθεστώτος του προηγούμενου προέδρου της χώρας, του Ντάνιελ Άραπ Μόι. Την περασμένη Τετάρτη οι Αμερικανοί ερευνητές ζήτησαν από την κενυατική αστυνομία να παρακολουθήσει το σπίτι του Μουνούε, όπου είχε προσκληθεί ο Καμπούγκα, δήθεν για μια επαγγελματική συνάντηση. Αλλά ο Καμπούγκα δεν εμφανίστηκε. Τρεις μέρες μετά, οι ντετέκτιβ μπήκαν στο σπίτι τού Μουνούε κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών και βρήκαν τον Μουνούε νεκρό στο κρεβάτι του με μια σφαίρα στο κεφάλι. Προκαταρκτική ιατροδικαστική έρευνα έδειξε πως το θύμα είχε δολοφονηθεί αρκετές ώρες πριν αρχίσει η παρακολούθηση της κατοικίας του. Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για καθέναν από τους 10 σημαντικότερους κατηγορουμένους για τη γενοκτονία 800.000 Τούτσι και μετριοπαθών Χούτου. Ο Καμπούγκα, ένας από αυτούς τους δέκα, διαφεύγει εδώ και χρόνια.

Οι κατηγορίες

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορεί αυτόν τον 67χρονο επιχειρηματία, που πλούτισε από το λαθρεμπόριο καφέ, πως ήταν ο βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης της "πολιτοφυλακής Ιντερχάμουε", τα μέλη της οποίας διέπραξαν τις περισσότερες σφαγές. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του το 1998, ο Καμπούγκα είχε "αγοράσει μαζικά" ματσέτες, αξίνες και άλλα γεωργικά εργαλεία για να εξοπλίσει τους Ιντερχάμουε. Ήταν επίσης συνιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού Χίλιοι Λόφοι, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία μίσους εναντίον των Τούτσι προετοιμάζοντας τη γενοκτονία - το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποκαλέσει τον ραδιοσταθμό αυτό "η φωνή της γενοκτονίας". Ο Καμπούγκα απελάθηκε από την Ελβετία λίγο μετά τη γενοκτονία, η οποία τερματίστηκε με την εισβολή ενός στρατού εξόριστων Τούτσι με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ρουάντας Πολ Καγκάμε. Ωστόσο, εκμεταλλευόμενος τα πλούτη του και τις διασυνδέσεις του με την προηγούμενη κενυατική κυβέρνηση του Ντάνιελ Άραπ Μόι, βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του.

Τα ερωτηματικά

Ως την περασμένη εβδομάδα, η μοναδική φορά που είχε πραγματικά κινδυνεύσει να συλληφθεί ήταν το 1997, όταν η κενυατική αστυνομία επέδραμε σε σπίτι στο Ναϊρόμπι, στο οποίο κρυβόταν. Το μόνο που βρήκαν όμως οι αστυνομικοί ήταν ένα σημείωμα γραμμένο από αξιωματικό της κενυατικής αστυνομίας που προειδοποιούσε τον Καμπούγκα για την επικείμενη σύλληψή του. Η υπόθεση δημιουργεί ερωτήματα ενοχλητικά για το νέο πρόεδρο της Κένυας, τον Μουάι Κιμπάκι, και για τη διαφθορά στις τάξεις της κενυατικής αστυνομίας. Δημιουργεί επίσης ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του συστήματος επικηρύξεων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ.