Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( η μάχη των στρειδιών :: 23-01-2003) 

Η μάχη των στρειδιών

Το "Πρεστίζ" κατάφερε καίριο πλήγμα στους "αγρότες της θάλασσας"

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Δεν είναι ούτε υπήρξαν ποτέ "αλιείς μαργαριταριών". Οι στρειδάδες του κόλπου της Αρκασόν προτιμούσαν πάντα να λέγονται "αγρότες της θάλασσας", εκεί στα απάνεμα νερά που δουλεύουν τη σοδειά τους, στα γαλλικά παράλια του Ατλαντικού.

Μαύρη παλίρροια. Γαλλικά συνεργεία καθαρίζουν τις ακτές από τα υπολείμματα της πετρελαιοκηλίδας του "Πρεστίζ"

Κάνουν σαν να μη βλέπουν τις αστραφτερές θαλαμηγούς που σκίζουν τα νερά μπροστά τους, γυρίζουν τα στρείδια με τα δικράνια τους, τα ξεδιαλέγουν ένα ένα με το χέρι και ζουν στον ρυθμό της παλίρροιας. Τροφοδοτούν το 75% της ευρωπαϊκής αγοράς με "γόνο" από στρείδια, αλλά οι ίδιοι αρνούνται να χωνευτούν από την ευρωπαϊκή μάζα. Πουλάνε μόνοι τους, σε περαστικούς πελάτες, τις Κυριακές. Διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως "100% καθαρά" και περηφανεύονται για τα καθαρά νερά, τη σταθερή θερμοκρασία και το ζωντανό οικοσύστημα που τρέφει τα στρείδια τους.

Όμως, στις 4 Ιανουαρίου, μια βαριά σκιά έπεσε πάνω σε αυτά τα νερά, απειλώντας τόσο τα στρείδια όσο και την επιβίωση των ανθρώπων τους. Ένα κύμα από μαύρο πηχτό πετρέλαιο σάρωσε τον κόλπο και έβαψε με πίσσα τις ακτές, από το τάνκερ "Πρεστίζ" που είχε ναυαγήσει στις 19 Νοεμβρίου.

Με δάκρυα στα μάτια

Οι στρειδάδες ξύπνησαν ξημερώματα και απόμειναν να κοιτάνε ανήμποροι το κύμα που πλησίαζε τις ακτές τους. "Ένιωθαν πανικό", λέει ένας από τους κατοίκους της περιοχής στη "Χέραλντ Τρίμπιουν", "ένιωθαν να τους καρφώνουν ένα μαχαίρι στην καρδιά και κάποιοι από αυτούς δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους".

Την άλλη μέρα, ο νομάρχης απαγόρευσε την πώληση των στρειδιών της Αρκασόν. Για μια χώρα που την κυβερνάει η όρεξη και που το πάθος για στρείδια δεν υπολείπεται σε τίποτα από το πάθος για κρασί και φουά γκρα, αυτό ήταν μεγαλύτερη είδηση ακόμη και από την ίδια την πετρελαιοκηλίδα. Το "μαύρο κύμα" σκέπασε τα πρωτοσέλιδα και τις οθόνες και οι στρειδάδες ένιωσαν το σαρωτικό ενδιαφέρον του Τύπου το ίδιο απειλητικό όσο και η καταστροφή που τους είχε βρει. Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές ήραν την απαγόρευση. "Δεν υπάρχει πια πετρέλαιο στον κόλπο της Αρκασόν", είπε ο νομάρχης. "Αυτό είναι βέβαιο". Η επιχείρηση καθαρισμού των ακτών ήταν γιγάντια. Οι εργαστηριακές αναλύσεις βγήκαν καθαρές. Τα στρείδια είναι μια χαρά. Οι στρειδάδες μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως πρώτα.

Όμως, αυτές οι ευχάριστες ειδήσεις δεν κέρδισαν τα πρωτοσέλιδα. Πέρασαν στα ψιλά. Στον πολύ κόσμο έμειναν οι δυσάρεστες εντυπώσεις από τα κομμάτια της πίσσας, τα μαυρισμένα πουλιά, τις σβολιασμένες αμμουδιές, τα μαύρα κύματα. Αυτό είναι το παράπονο των στρειδάδων. Δεν παύουν να διαλαλούν πως τα στρείδια τους είναι "100% καθαρά". Τουλάχιστον όσο να φτάσει πάλι στις ακτές τους η επόμενη πετρελαιοκηλίδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΚΟΥΡΑΣ - ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ "ΠΡΕΣΤΙΖ"

"Δεν έχω κάνει κανένα έγκλημα"

"Ναυαγό" χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο Έλληνας πλοίαρχος του "Πρεστίζ", Απόστολος Μαγκούρας με επιστολή που έστειλε προχθές σε όλα τα ΜΜΕ της Ισπανίας και ζητεί συγγνώμη από όσους υπέστησαν τις συνέπειες από το ναυάγιο. "Δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα", επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του, ενώ αναφερόμενος στην υψηλή χρηματική εγγύηση που τού επεβλήθη προκειμένου να αποφυλακιστεί (3 εκατ. ευρώ) αναρωτιέται: "Δεν θα ήταν δίκαιο η εγγύηση να είναι ανάλογη με τις οικονομικές δυνατότητες τού υποτιθέμενου ενόχου για να ξανακερδίσει την ελευθερία του, έστω και υπό όρους;".

Αναφερόμενος στην οικονομική του κατάσταση, λέει ότι δεν έχει περιουσία, μόνο ένα διαμέρισμα και το 70% ενός αυτοκινήτου (το 30% ανήκει στην κόρη του), ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει όσους του συμπαραστέκονται, όπως τις Ενώσεις Πλοιάρχων και Μηχανικών της Ισπανίας. Η μη κυβερνητική οργάνωση "Ποτέ Πια" ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της Κεντρικής Κυβέρνησης της Ισπανίας και του εκπροσώπου της στη Γαλικία για την επιλογή τους να απομακρύνουν το "Πρεστίζ" από τις ακτές και να το οδηγήσουν στα ανοιχτά.

Ο εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας "Universe Maritime" στον Πειραιά, Στίβεν Άσκινς μιλώντας στα "ΝΕΑ" λέει ότι η εταιρεία θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας προκειμένου να αποφυλακιστεί ο πλοίαρχος με χαμηλότερη εγγύηση.