Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( σκοταδιστές-κουκουλοφόροι :: 20-01-2003) 

Σκοταδιστές-κουκουλοφόροι

Καταδίκη των επεισοδίων που έγιναν κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου για τη 17Ν

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την επίθεση που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου εναντίον των δημοσιογράφων Αλέξη Παπαχελά και Τάσου Τέλλογλου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου τους για τη 17Ν, ενώ οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, παρά τις έρευνες της Αστυνομίας.

Εκτοξεύοντας απειλές κατά των συγγραφέων του βιβλίου για τη 17 Ν Αλέξη Παπαχελά (πάνω) και Τάσου Τέλλογλου (κάτω) οι κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά

Η εισβολή της ομάδας των περίπου 15 κουκουλοφόρων έγινε προχθές στη 1 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο "Εστία" στην οδό Σόλωνος 60, την ώρα που το βιβλιοπωλείο ήταν γεμάτο κόσμο και οι δύο δημοσιογράφοι υπέγραφαν το βιβλίο τους. Οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν και αφού εκτόξευσαν απειλές ("Τέλλογλου, Παπαχελά, το πανηγύρι τέλειωσε"), άρχισαν τις καταστροφές. Έσπασαν όλα τα τζάμια του βιβλιοπωλείου, πέταξαν τα βιβλία από τις προθήκες κάτω, εκτόξευσαν αυγά, μπουκάλια και κόκκινες μπογιές. Πανικός προκλήθηκε στο βιβλιοπωλείο όταν πέταξαν καπνογόνα, ενώ επιχείρησαν να στραφούν εναντίον των δύο δημοσιογράφων. Τότε επενέβη ένας αστυνομικός και οι δράστες έφυγαν τρέχοντας, για να χαθούν στα στενά της Σόλωνος.

"Άλλοτε τα έκαιγαν…"

"Άλλοτε έκαιγαν βιβλία, τώρα αυτή είναι η συμπεριφορά τους", δήλωσε ο Αλέξης Παπαχελάς, χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο ως "την άλλη όψη του φασισμού", ενώ ο Τάσος Τέλλογλου είπε πως "ένα βιβλίο δεν αντιμετωπίζεται ούτε με την καταστροφή του, ούτε με απειλές, ούτε με ξυλοδαρμούς".

Ο Σταύρος Ψυχάρης

Ο εκδότης-διευθυντής του "Βήματος" κ. Σταύρος Ψυχάρης, σχολιάζοντας την επίθεση δήλωσε χαρακτηριστικά πως "όταν οι φανατικές αντιδράσεις στοχεύουν στην συγκάλυψη της αλήθειας, όχι μόνο αστοχούν αλλά ενισχύουν το κύρος και τη διάδοση των ιδεών που καταπολεμούν. Δεν χρειάζεται για το αληθές του λόγου να ανατρέξουμε στις διώξεις των χριστιανών που ατσάλωσαν αντί να καταβάλλουν την πίστη τους. Ούτε στην απεγνωσμένη προσπάθεια της Ιεράς Συμμαχίας να αντισταθεί στις ανανεωτικές ιδέες που οδήγησαν, βαθμηδόν, στην απελευθέρωση και την αυτοδιάθεση των εθνών. Σε νεώτερες εποχές ολοκληρωτικά καθεστώτα προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την διακίνηση των ιδεών, απαγορεύοντας την κυκλοφορία βιβλίων. Οι σημερινοί κουκουλοφόροι είναι κλώνοι του φασισμού".

"Η κάπως μακροσκελής αυτή εισαγωγή", τονίζει ο κ. Ψυχάρης, "είναι ίσως χρήσιμη για να φανεί το πόσον οι προχθεσινές απαράδεκτες εκδηλώσεις εναντίον δύο συγγραφέων (των συνεργατών του "Βήματος" Α. Παπαχελά και Τ. Τέλλογλου) αστόχησαν! Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς πως καλύτερη διαφημιστική προβολή υπέρ του πολιτικού αυτού βιβλίου δεν μπορούσε να υπάρξει. Διότι η αντιδημοκρατική συμπεριφορά εναντίον του ελεύθερου λόγου δεν εξουθενώνει, αλλά στηρίζει και ενισχύει την φιλελεύθερη σκέψη".

Σε ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών καταδικάζουν την "φασιστική και προκλητική ενέργεια των "φίλων" της τρομοκρατίας στο βιβλιοπωλείο της "Εστίας"". Από την πλευρά του, ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε την επίθεση "απαράδεκτη και αήθη ενέργεια που προσβάλλει τη δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών". Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι "η αποτρόπαιη αυτή επίθεση στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας μας", ενώ πρόσθεσε ότι "οι αρμόδιες αρχές οφείλουν το συντομότερο δυνατόν να διαλευκάνουν την υπόθεση". Τα επεισόδια καταδίκασαν επίσης, με ανακοινώσεις τους, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Η δικηγόρος κ. Ιωάννα Κούρτοβικ μιλώντας στα "ΝΕΑ" τόνισε ότι "η επίθεση σε βιβλιοπωλείο παραπέμπει σε σκοταδισμό", ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει πως "κάθε βιβλιοπωλείο είναι χώρος διακίνησης της γνώσης και ως τέτοιος πρέπει να είναι σεβαστός. Πιστεύω ότι το όπλο της κριτικής είναι ο λόγος και δεν μπορώ να δεχθώ σε καμία περίπτωση την άσκηση βίας για την εκδήλωση αντίθεσης σ' ένα βιβλίο ή στον συγγραφέα του".

Το Δίκτυο

Το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα σε χθεσινή ανακοίνωσή του χαρακτήρισε "άθλια υπονοούμενα", αλλά και "ευθείες βολές" τα όσα εκτοξεύθηκαν εναντίον του, με αφορμή την "απαράδεκτη επίθεση εις βάρος των δημοσιογράφων Τέλλογλου - Παπαχελά". "Οι συκοφάντες υπονόησαν ή και διατύπωσαν ρητά ότι το Δίκτυο σχετίζεται με το γεγονός αυτό. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Δίκτυο δεν έχει, αλλά ούτε και θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με τέτοιου είδους ενέργειες", καταλήγει.