Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( κενές χημικές κεφαλές :: 17-01-2003) 

Κενές χημικές κεφαλές

Ανακάλυψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ σε αποθήκη πυρομαχικών

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Ένδεκα κενές χημικές κεφαλές πυραύλων και μία ακόμα κεφαλή που χρήζει περαιτέρω εξέτασης, ανακάλυψαν χθες, σε επιθεώρησή τους σε κέντρο αποθήκευσης πυρομαχικών στο Ιράκ, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Πρόκειται για… παλιά ξινά σταφύλια, απαντάει το Ιράκ. Και οι ΗΠΑ ανυπομονούν.

"Έχουν λήξει". Είναι η εξήγηση που δίνει το Ιράκ για τις κενές χημικές κεφαλές, όμοιες με αυτές που εικονίζονται στη φωτογραφία

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Χίρο Ουέκι δεν έκανε αποτίμηση τού ευρήματος των χημικών κεφαλών πυραύλων. Διευκρίνισε μόνο ότι ομάδα των επιθεωρητών πήγε χθες στην Αποθήκη Πυρομαχικών Ουκχάιντερ για να επιθεωρήσει συγκρότημα αποθηκών που είχαν χτιστεί εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '90.

"Στη διάρκεια της επιθεώρησής της, η ομάδα του ΟΗΕ βρήκε 11 κενές χημικές κεφαλές πυραύλων διαμετρήματος 122 χιλιοστών και μία κεφαλή που χρειάζεται περαιτέρω εξέταση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ουέκι.

"Οι κεφαλές ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και ήταν παρόμοιες με αυτές που εισήχθησαν στα τέλη της δεκαετίας του '80. Η ομάδα χρησιμοποίησε φορητό εξοπλισμό με ακτίνες Χ για να πραγματοποιήσει προκαταρκτική εξέταση σε μία από τις κεφαλές και συνέλεξε δείγματα για χημικές εξετάσεις", προστίθεται στην ανακοίνωση. Μιλώντας στο Associated Press, ο Ουέκι τόνισε ωστόσο πως "οι κεφαλές δεν είχαν δηλωθεί στην έκθεση που υπέβαλε το Ιράκ στον ΟΗΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο".

Ειδικοί, μιλώντας στο CNN, δήλωσαν πως η ανακάλυψη αυτών των κεφαλών δεν είναι κάτι καινούριο, ενώ τόνισαν πως το Ιράκ έχει και κατά το παρελθόν επιδείξει μαεστρία στην απάτη και την κάλυψη των προγραμμάτων του για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, και άρα, θα εκπλήσσονταν πολύ εάν αυτό το εύρημα ήταν "όπλο που καπνίζει" (απτή απόδειξη ενοχής).

Αργά χθες το βράδυ το Ιράκ δήλωσε πως για την ανακάλυψη των χημικών κεφαλών πυραύλων γίνεται "θέμα άνευ λόγου", ενώ τόνισε πως έχει προ πολλού παρέλθει η ημερομηνία λήξης αυτών των κεφαλών.

"Αυτές οι κεφαλές δεν συνδέονται με ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής", δήλωσε ο Στρατηγός Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν.

Την ίδια ώρα, ο Χανς Μπλιξ απηύθυνε μια τελευταία έκκληση στη Βαγδάτη να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές και, επιτέλους, να τους δώσει αποδείξεις των μέτρων που πήρε για να καταστρέψει τις αποθήκες απαγορευμένων όπλων που διέθετε, αφότου η τελευταία ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ αποχώρησε, το 1998. Μόνο η πληρέστερη συνεργασία του Ιράκ με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο πολέμου, δήλωσε ο Μπλιξ, χαρακτηρίζοντας πλέον την κατάσταση τεταμένη και επικίνδυνη.

Χθες εξάλλου, όπως σημειώνει το Reuters, έπειτα από μια έντονη και τεταμένη συζήτηση ανάμεσα σε Ιρακινούς αξιωματούχους και επιθεωρητές του ΟΗΕ, οι επιθεωρητές πήραν συνεντεύξεις από δύο Ιρακινούς επιστήμονες, τον φυσικό Φαλέχ Χασάν και τον Σακίρ ελ Τζιμπούρι, πυρηνικό φυσικό.

Ο Μπλιξ διευκρίνισε επίσης πως η 27η Ιανουαρίου δεν είναι η καταληκτική ημερομηνία για την οριστική αποτίμηση της κατάστασης από πλευράς επιθεωρητών, ενώ προσέθεσε πως είναι "σχεδόν βέβαιος ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μας ζητήσει να υποβάλουμε μία ακόμη αποτίμηση της κατάστασης τον Φεβρουάριο".

Ο διευθυντής της IAEA, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γνωστοποίησε πάντως χθες ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας πολύμηνη παράταση της αποστολής των επιθεωρητών στη Βαγδάτη.

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του περιοδικού Time, που θέλει τη Σαουδική Αραβία να αναζητά υποστήριξη σε σχέδιο το οποίο φέρεται πως υιοθέτησε και, σύμφωνα με αυτό, επιδιώκει αποτροπή του πολέμου πείθοντας τους ίδιους τους στρατηγούς του Σαντάμ να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα.

Κατά το ίδιο περιοδικό, οι Σαουδάραβες θέλουν η διεθνής κοινότητα να προσφέρει αμνηστία σε όλους, εκτός από 100-120 ανώτατους αξιωματούχους του Ιράκ, λίγο πριν αρχίσει ο επικείμενος, όπως όλα δείχνουν, πόλεμος. Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι η Σαουδική Αραβία πρότεινε το σχέδιο αυτό σε ηγέτες της περιοχής και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι συζητήθηκε πρόσφατα στο Ριάντ κατά τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού και Αιγύπτιου προέδρου, Γκιουλ και Μουμπάρακ, με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα-διάδοχο, Αμπντουλάχ.

Η Τουρκία αναλαμβάνει ειρηνευτική πρωτοβουλία προσκαλώντας ηγέτες κρατών της Μέσης Ανατολής να μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα προκειμένου να παραστούν σε Διάσκεψη Κορυφής με στόχο την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ.