Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ο νικηφόρος διαμαντούρος συνήγορος όλων των ευρωπαίων πολιτών :: 16-01-2003) 

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος συνήγορος όλων των Ευρωπαίων πολιτών

ΦΙΛΙΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγη συνήγορος του Ευρωπαίου πολίτη ο κ. Ν. Διαμαντούρος

Την καλύτερη υποδοχή επεφύλαξε χθες στην ελληνική προεδρία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγοντας με συντριπτική πλειοψηφία στο αξίωμα του Συνηγόρου του Ευρωπαίου Πολίτη έναν Έλληνα. Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικηφόρος Διαμαντούρος ο επί 4 χρόνια Συνήγορος του Πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας χρίστηκε χτες Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, προστάτης και εγγυητής των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Αποστολή του είναι η διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και των οργάνων της Ε.Ε. σε περιπτώσεις κακοδιοίκησης, καθυστέρησης και έλλειψης διαφάνειας στη λήψη και εφαρμογή κοινοτικών αποφάσεων. Ο Ευρωπαίος "Ombudsman", όπως έχει επικρατήσει ο όρος διεθνώς, δέχεται καταγγελίες, διενεργεί έρευνες, διατυπώνει συστάσεις στα κοινοτικά όργανα και συντάσσει ετήσιες εκθέσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι μέσα στην τριετία 2000-2002 ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής έγινε αποδέκτης 5.955 καταγγελιών (το 35% από την Ελλάδα), από τις οποίες εξετάστηκαν οι 5.836 και διεξήχθη έρευνα για τις 827. Για τις 336 από αυτές δεν διαπιστώθηκε περίπτωση κακοδιοίκησης, ενώ οι 214 διευθετήθηκαν αμέσως, σε 103 διατυπώθηκε κριτική παρατήρηση προς το σχετικό θεσμικό όργανο, σε 35 έγιναν συστάσεις, ενώ 8 οδήγησαν σε φιλικό διακανονισμό.

Ο θεσμός δημιουργήθηκε το 1995 βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Μέχρι σήμερα τη θέση του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή κατείχε ο Φινλανδός Γιάκομπ Σόντερμαν.

Η χθεσινή εκλογή του κ. Διαμαντούρου στον δεύτερο γύρο με 294 ψήφους (σε σύνολο 509 έγκυρων) έναντι 215 του βασικού αντιπάλου του Ρόι Πέρι δεν αποτέλεσε έκπληξη, παρ' όλο που ο τελευταίος προερχόταν από τις τάξεις του Ευρωκοινοβουλίου και είχε τη διακριτική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο επεδίωξε να ανταλλάξει την εκλογή του με την υπόσχεση να στηρίξει Γερμανό σοσιαλιστή υποψήφιο για τη θέση του επόμενου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Ο λόγος είναι ότι αποτέλεσε κατά γενική ομολογία την καλύτερη επιλογή μεταξύ των 5 υποψηφιοτήτων, εκτίμηση που ενισχύεται από το γεγονός ότι η εκλογή του έγινε (πράγμα σπάνιο) με μυστική ψηφοφορία.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Διαμαντούρος ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές για την υποστήριξή τους και τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ενισχύσει τον θεσμό του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή, ξεκινώντας από τη μετατροπή του Κώδικα Καλής Διοικητικής Συμπεριφοράς σε νομικά δεσμευτικό κείμενο της Ε.Ε.

Την εκλογή του κ. Διαμαντούρου χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης.

Ποιος είναι

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι, από το 1998, ο Συνήγορος του Πολίτη.

Είναι καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1995 έως το 1998 διετέλεσε διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στα Πανεπιστήμια Indiana και Columbia (1963 - 1972) πριν ενταχθεί στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1978 έως το 1983 ήταν διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων για τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, στο Συμβούλιο Ερευνών για τις Κοινωνικές Επιστήμες (Social Science Research Council) στη Νέα Υόρκη. Από το 1988 έως το 1991 ήταν διευθυντής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών, οργανισμό έρευνας για χάραξη δημόσιας πολιτικής, και το 1997 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Juan March για Ανώτατες Σπουδές στις Κοινωνικές Επιστήμες, στη Μαδρίτη. Μιλάει απταίστως Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, αλλά μην εκπλαγείτε αν τον δείτε να διαβάζει γερμανικές, ισπανικές ή πορτογαλικές εφημερίδες. Έχει διατελέσει μέλος δεκάδων συμβουλευτικών, ερευνητικών, ακαδημαϊκών και εκδοτικών επιτροπών. ιδρυμάτων και οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού μεταξύ των οποίων και του Συνεδρίου της Λέσχης Bilderberg το 2000.

Πρόσφατα έγινε 60 ετών. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.