Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( χημικό «κοκτέιλ» θανάτου :: 22-03-2003) 

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν την τεχνική δυνατότητα να παρασκευάσουν χημικά και να τα προσαρμόσουν στους πυραύλους Σκουντ

Χημικό «κοκτέιλ» θανάτου

Σκοτώνει μέσα σε λίγα λεπτά το αέριο της μουστάρδας

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο και πύραυλοι που μεταφέρουν χημικά αέρια έχουν σπείρει τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες.

Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας τα αμερικανικής κατασκευής βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποίησαν οι συμμαχικές δυνάμεις για να διατρυπήσουν την πανοπλία των αρμάτων μάχης, ενοχοποιήθηκαν για πρόκληση καρκίνων και έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Λίγα χρόνια νωρίτερα στον πόλεμο με το Ιράν, την περίοδο από το 1979 μέχρι το 1988, οι ιρακινές δυνάμεις είχαν καταφύγει στη χρήση χημικών αερίων, όπως το αέριο της μουστάρδας, με ανατριχιαστικά αποτελέσματα.

Η επίθεση που άρχισαν αυτήν την εβδομάδα οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στο Ιράκ, έχει προκαλέσει τρόμο σε όλο τον πλανήτη.

Ορισμένοι ειδικοί, όπως ο καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεμιστημίου του Τέξας στο Όστιν, Τζορτζ Γεωργίου, λέει στα «ΝΕΑ» πως οι Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν την τεχνική δυνατότητα να παρασκευάσουν χημικά. Ο καθηγητής Γιώργος Δεληκωνσταντίνος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λέει πως για να συμβεί το κακό, το μόνο που θα χρειαζόταν είναι η αντικατάσταση των εκρηκτικών υλικών στη γόμωση του πυραύλου, με τοξικές χημικές ουσίες.

Οι δυνάμεις του Ιράκ έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες ότι στο οπλοστάσιό τους διαθέτουν ακόμη πυραύλους Σκουντ, των οποίων το βεληνεκές υπολογίζεται ότι φθάνει, αν μάλιστα δεν ξεπερνά, τα 150 χιλιόμετρα.

Χτυπάει τους πνεύμονες. Στην περίπτωση που αποφασιζόταν μια χημική επίθεση, οι στρατηγοί θα μπορούσαν να προσθέσουν στη γόμωση του πυραύλου π.χ. αέριο της μουστάρδας, το οποίο διασκορπίζεται μετά την πρόσκρουση και έρχεται σε επαφή με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο προκαλώντας μέσα σε λίγα λεπτά θανάσιμες επιπλοκές στη λειτουργία των πνευμόνων.

Το αέριο της μουστάρδας συχνά συνοδεύεται και απο αρσίνες που είναι ισχυρότατοι τοξικοί παράγοντες, περισσότερο τοξικοί από τη μουστάρδα και προκαλούν τον θάνατο με τον ίδιο τρόπο. Σε λίγα μόνο λεπτά θα πέθαιναν και οι άνθρωποι που θα προσβάλονταν από το υδροκυάνιο, το οποίο είναι μια ισχυρότατη τοξική ουσία που καταστρέφει τα κύτταρα σε ανθρώπους και ζώα.

Η γόμωση του πυραύλου θα μπορούσε να έχει όμως και τοξίνες, όπως είναι η «σαξιτοξίνη» που προσβάλλει το νευρικό σύστημα προκαλώντας παράλυση ή η φυτική τοξίνη με το όνομα «ρυσίνη» που έχει τα ίδια αποτελέσματα. Από το πλούσιο χημικό οπλοστάσιο, είναι εξίσου πιθανό να μην έλειπαν οι αποκαλούμενοι «βιορυθμιστές», σαν την ουσία Ρ, η οποία προκαλεί δραματική πτώση της πίεσης και απώλεια συνείδησης.