Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( «ομπρέλα» πάτριοτ για την κρήτη :: 21-03-2003) 

«Ομπρέλα» Πάτριοτ για την Κρήτη

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Τέσσερις (4) εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ προστίθενται από σήμερα το πρωί στην αντιαεροπορική ομπρέλα που «σκεπάζει» την Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή.

Η μεταφορά τους αποφασίστηκε χθες το απόγευμα - σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει, διακριτικά, εδώ και καιρό οι ΗΠΑ. Στην κίνηση αυτή προχώρησε η Ελλάδα για να εδραιώσει το αίσθημα ασφαλείας στην Κρήτη παρ' όλο που η υπάρχουσα ομπρέλα (από S-300, «Βέλλος», Κροτάλ και TOR-ΜΙ) είναι αρκετή και το βεληνεκές των ιρακινών πυραύλων ούτε κατά διάνοια απειλεί στόχους μέσα στην Μεσόγειο.

Η εκτίμηση μάλιστα της Αθήνας, όπως διατυπώθηκε από αρμόδια πηγή του Πενταγώνου, είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί αντίποινα «αφού δεν συμμετέχει στον πόλεμο». Αντίθετα, η ίδια πηγή δεν αποκλείει αντίποινα σε άλλες χώρες.

Στη Σούδα - όπου η δραστηριότητα ήταν και χθες αυξημένη - προστίθεται μία πυραυλάκατος για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Παράλληλα αυξήθηκαν οι βάρδιες των Αμερικανών και των Ελλήνων βατραχανθρώπων και πεζοναυτών γύρω από τη βάση. Άλλα μέτρα, σε μονάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν έχουν ληφθεί. Στο Πεντάγωνο υπάρχει επιτελική ετοιμότητα και συνεχής ενημέρωση της ηγεσίας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Γ. Αντωνακόπουλο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων θα διαρκέσει 2-3 ημέρες πριν κορυφωθούν ώστε στο μεσοδιάστημα να δοθεί η ευκαιρία στη CIA, σε συνεργασία με αντικαθεστωτικούς, να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν ή να τον εξαναγκάσουν σε φυγή - με επιλεκτικά χτυπήματα. Αν δεν γίνει αυτό, λένε, θα υπάρξει καθυστέρηση των σχεδίων και η υπόθεση ίσως να μην είναι περίπατος για τους Αμερικανούς.