Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( φλέγεται η βαγδάτη :: 21-03-2003) 

Φλέγεται η Βαγδάτη

Τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν από Βορρά και Νότο στα εδάφη του Ιράκ

Άγριο σφυροκόπημα στη Βαγδάτη, με πυραύλους Κρουζ, πραγματοποίησαν χθες το βράδυ οι αμερικανικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, ηχούσαν οι σειρήνες στη Μοσούλη και τη Βασόρα, ενώ τα αμερικανικά χερσαία στρατεύματα έστελναν προκεχωρημένα τμήματα στα ιρακινά εδάφη.

Πύρινο πλήγμα. Φλόγες και καπνοί σηκώνονται πάνω από τον ουρανό της Βαγδάτης, από τους πυραύλους που έπληξαν ένα από τα παλάτια του Σαντάμ

Γρήγορα εξελίσσονταν τα γεγονότα χθες, πρώτη ημέρα του πολέμου στο Ιράκ. Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, άρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Πύραυλοι Κρουζ έπληξαν την Βαγδάτη, σε δύο κύματα, προκαλώντας τεράστιες εκρήξεις σε κυβερνητικά κτίρια. Καπνός δημιουργήθηκε στην περιοχή όπου βρίσκονται το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ, καθώς και το υπουργείο Σχεδιασμού. Τουλάχιστον ένα από τα προεδρικά παλάτια του Σαντάμ επίσης επλήγη. Τα αντιαεροπορικά πυρά των Ιρακινών ήταν ελάχιστα. Περίπου τα μεσάνυχτα (ώρα Ιράκ) ο ουρανός ήταν πάλι ήσυχος. Αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν, όμως, και στη Μοσούλη. Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη στις 3.30 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, ούτε οι χθεσινές επιχειρήσεις αποτελούσαν εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε ο Ράμσφελντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι οποίοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για την έναρξη «ασυνήθιστων πολεμικών επιχειρήσεων», χθες τα ξημερώματα. «Αυτή ήταν μόνον η αρχή», δήλωσε ο Ράμσφελντ, τονίζοντας ότι «όσα θα ακολουθήσουν δεν έχουν γίνει σε κανέναν άλλο πόλεμο. Η επιχείρηση που θα ακολουθήσει θα είναι τέτοιας ισχύος, έκτασης και αναλογίας που θα ξεπερνά οτιδήποτε έχει προηγηθεί».

Χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι αλλαγή των πολεμικών σχεδίων - που τόσους μήνες τελειοποιούσαν οι επικεφαλής του Πενταγώνου - αποτέλεσε η περιορισμένη αεροπορική επιδρομή που άρχισε χθες, στις 05.31, ώρα Βαγδάτης, σηματοδοτώντας την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Αιτία αυτής της αλλαγής σχεδίων ήταν η προσπάθεια των ΗΠΑ να πετύχουν, μέσω «πληγμάτων ακριβείας», να σκοτώσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν και κορυφαίους Ιρακινούς αξιωματούχους.

Από την επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε με F-117Α, αεροσκάφη Στελθ και πυραύλους Κρουζ, σκοτώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, ένας άμαχος - πρόκειται για έναν Ιορδανό ταξιτζή - και τραυματίστηκαν 14 ακόμα άμαχοι. Σύμφωνα με το Ιράκ, επλήγησαν και πολιτικοί στόχοι - μεταξύ των οποίων και κτίριο της ιρακινής τηλεόρασης, αλλά και ένα από τα παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν.

Διάγγελμα του Τόνι Μπλερ

Σε διάγγελμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις μάχονται κατά του Ιράκ από αέρα, θάλασσα και ξηρά για να απομακρύνουν τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία και να αφοπλίσουν το Ιράκ. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον τόνιζαν ότι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Νότιο Ιράκ και ενεπλάκησαν σε μάχες με ιρακινές δυνάμεις.

* Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος την στρατηγικής σημασίας πόλη Βασόρα, στο Νότιο Ιράκ. «Μπορούμε να δούμε τεράστιες εκρήξεις στον ορίζοντα από τη Βασόρα», μετέδιδε ο ανταποκριτής του Ρώυτερ, προσθέτοντας ότι πολλά βομβαρδιστικά υπερίπταντο εκείνη την ώρα στην περιοχή, ενώ φωτιές ξεπηδούσαν από πετρελαιοπηγές.

* Στο Βόρειο Ιράκ, ο περιοδικός ήχος πυρών ακουγόταν χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, από θέσεις του ιρακινού στρατού έξω από την πόλη Καλάρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, ενώ, σύμφωνα με ιρακινές πηγές, το Ιράκ απέκρουσε «εχθρική προέλαση» στα σύνορα με την Ιορδανία.

16 νεκροί με ελικόπτερο

Δώδεκα Αμερικανοί και τέσσερις Βρετανοί φαίνεται να είναι οι πρώτες απώλειες των «συμμαχικών» δυνάμεων, στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ. Οι 16 στρατιωτικοί επέβαιναν σε αμερικανικό ελικόπτερο που συνετρίβη στο Κουβέιτ, όπως μετέδωσαν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και επιβεβαίωσε και το αμερικανικό Πεντάγωνο, κάνοντας λόγο για μηχανική βλάβη. Ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις απώλειες. Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλα δύο αμερικανικά ελικόπτερα παρουσίασαν «προβλήματα» και έκαναν αναγκαστικές προσγειώσεις στα σύνορα Ιράκ - Κουβέιτ. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το ένα εβλήθη από αμερικανικά αεροσκάφη για να μην πέσει στα χέρια των Ιρακινών. Οι Ιρακινοί πάντως ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο.