Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πληρώστε και... σώστε :: 21-03-2003) 

Πληρώστε και… σώστε

«Πρόσκληση» του Δήμου Αθηναίων για εξόφληση χρεών

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Επιστολές σε 370.000 δημότες στέλνει ταχυδρομικώς τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Αθηναίων. Το μήνυμα των επιστολών θα είναι μια «πρόσκληση» να εξοφλήσουν με ευνοϊκούς όρους τα χρέη που έχουν προς τον δήμο.

Χρέη από κλήσεις για παράνομη στάθμευση που φθάνουν τα 64,9 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν στον Δήμο Αθηναίων χιλιάδες δημότες με ευνοϊκούς όρους

Χρέη που έχουν συσσωρευτεί κυρίως από απλήρωτες κλήσεις για παράνομη στάθμευση, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου 3074 - που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον περασμένο χρόνο ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης.

Οι συσσωρευμένες οφειλές στον δήμο ανέρχονται σε 136,6 εκατομμύρια ευρώ. Οι μισές από αυτές, δηλαδή 64,9 εκατομμύρια ευρώ, προέρχονται από τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση που κόπηκαν από την Τροχαία και τη Δημοτική Αστυνομία και οι οποίες έχουν φέρει χιλιάδες ανθρώπους σε δεινή οικονομική κατάσταση, αφού λόγω των προστίμων που σωρεύονταν επί σειράν ετών, πολλοί οφειλέτες ήρθαν αντιμέτωποι ακόμη και με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.

Όμως, παρά το γεγονός ότι ο νόμος ισχύει από τις 19 Φεβρουαρίου, ελάχιστοι είναι οι Αθηναίοι που εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής των Ταμειακών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων κ. Σπύρος Χαμακιώτης, «είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 136,6 εκατ. ευρώ που ανέρχονται τα χρέη, μέχρι τώρα έχουν αποπληρωθεί οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Ο αναπληρωτής δήμαρχος Αθηναίων κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ» δεν έκρυβε και τον φόβο του ότι πολλοί από τους ενδιαφερομένους ενδεχομένως να μην προλάβουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων, μιας και η ισχύς τού νόμου λήγει στις 3 Ιουνίου. Για τον λόγο αυτό η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει σε εκτεταμένη ενημερωτική καμπάνια.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση πάντως δεν αφορά μόνο τους δημότες που πήραν κλήση για παράνομη στάθμευση, αλλά και εκείνους που έχουν οφειλές από τέλη ακαθαρίστων εσόδων κέντρων διασκέδασης και εστιατορίων, κοινόχρηστων χώρων, υπηρεσιών καθαριότητας, φωτισμού, διαφήμισης, κ.λπ.

Πώς γλιτώνουμε την… κατάσχεση

Πού: Στις Ταμειακές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Οδός Λιοσίων 22. Δευτέρα έως Παρασκευή.

Μέχρι πότε: Έως τις 3 Ιουνίου 2003.

Ποιους αφορά: Όσους έχουν οφειλές από κλήσεις για παράνομη στάθμευση, από τέλη ακαθαρίστων εσόδων κέντρων διασκέδασης και εστιατορίων, φωτισμού, καθαριότητας, διαφήμισης, κοινόχρηστων χώρων.

Τι χρειάζεται: Η συμπλήρωση μιας αίτησης που γίνεται επιτόπου και η καταβολή τής πρώτης δόσης.

Δόσεις: 24 των 150 ευρώ (το λιγότερο).

Κέρδος: Έκπτωση 10% αν το ποσό εξοφληθεί εφάπαξ.

Υπενθύμιση: Να πληρώνονται στην ώρα τους οι δόσεις, γιατί αλλιώς οι οφειλέτες θα εξαιρούνται από τη ρύθμιση.