Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( «εξοντώνουν έναν λαό» :: 21-03-2003) 

«Εξοντώνουν έναν λαό»

Διακόπηκε η δίκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο

Ο πόλεμος στο Ιράκ επηρέασε και τη δίκη της 17 Νοέμβρη. Η διαδικασία χθες ήταν ολιγόωρη, καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας αποφάσισε να απέχουν τα μέλη του από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ οι δικηγόροι της δίκης συνέταξαν κείμενο όπου μιλούν για «άδικο πόλεμο» και «εξόντωση ενός λαού».

Στις 12 σταμάτησε τη δίκη ο πρόεδρος Μιχ. Μαργαρίτης ύστερα από αίτημα των δικηγόρων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πόλεμο στο Ιράκ

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής έκλεισαν τους φακέλους με τις δικογραφίες και αποχώρησαν από το δικαστήριο. Μόνον ένας εκπρόσωπος της πολιτικής αγωγής εξέφρασε αρχικά τη διαφωνία του δηλώνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει τη δίκη. Όμως, όπως παρατήρησε και ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μιχάλης Μαργαρίτης, η συνεδρίαση ακόμη κι αν εκείνος είχε όλη την καλή διάθεση να παραμείνει στη θέση του δεν μπορούσε να συνεχιστεί, αφού οι κατηγορούμενοι δεν θα είχαν δικηγόρους. Τον συμβούλευσε μάλιστα να ακολουθήσει τους συναδέλφους του για να μην έχει… μπλεξίματα με τον Σύλλογό του.

Μόλις οι δικαστές κατέλαβαν τις θέσεις τους στην έδρα οι υπερασπιστές έθεσαν θέμα ημίωρης διακοπής, ως ελάχιστη συμβολή στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Ο πρόεδρος, πιστός στους δικονομικούς τύπους, δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους υπενθυμίζοντάς τους ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε ούτε απόφαση του ΔΣΑ ούτε απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Εδώ είμαστε δικαστές»

«Εδώ είναι δικαστήριο. Δεν λαμβάνουμε θέσεις πολιτικές. Να πούμε ότι σταματάμε τώρα τη διαδικασία, δεν ξέρω αν είναι νόμιμο και δικονομικό. Είμαστε πολίτες, αλλά έξω από αυτή την αίθουσα. Όσο είμαστε εδώ, είμαστε δικαστές. Και εγώ σαν πολίτης κάνω ό,τι πρέπει, αλλά όχι όταν βρίσκομαι στην έδρα», απάντησε ο κ. Μαργαρίτης στο σχόλιο της συνηγόρου υπεράσπισης κ. Γιάννας Κούρτοβικ ότι «δεν θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε τη δίκη, αλλά ούτε και να αποπολιτικοποιήσουμε τον πόλεμο». Για το κυρίαρχο αυτό θέμα η υπεράσπιση είχε ετοιμάσει μία γραπτή δήλωση, που αναγνώστηκε ενώπιον του δικαστηρίου. Στη δήλωση, που προσυπογράφουν όλοι οι δικηγόροι στην υπόθεση της 17Ν, αναφέρονται τα εξής: «Τις πρωινές ώρες (σσ: προχθές) ξεκίνησαν ενάντια στον ιρακινό λαό οι επιχειρήσεις ενός από τους πιο άνισους και πιο άδικους πολέμους στη νεώτερη ιστορία, αλλά και από τους πιο καταδικασμένους στη συνείδηση των λαών. Με τη μοναδική σε υπεροπλία πολεμική τους μηχανή οι ΗΠΑ και με τη σύμπραξη, συμμετοχή, συνενοχή και ανοχή σειράς δορυφόρων κρατών και κυβερνήσεων, ξεκίνησαν την επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού νηστικού και αφοπλισμένου, γονατισμένου από το πολύχρονο εμπάργκο και γυμνό από τους εξονυχιστικούς στρατιωτικούς ελέγχους, που προηγήθηκαν. Είναι μία κορυφαία πράξη της στρατηγικής του τρόμου, είναι αυτό που οφείλουμε να λέμε όλοι με το όνομά του, να λέμε χωρίς ενδοιασμό πραγματική τρομοκρατία τη βία των ισχυρών, εις βάρος των αδυνάτων».