Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( με ενεργειακές «βόμβες» ο πόλεμος της προπαγάνδας :: 20-03-2003) 

Με ενεργειακές «βόμβες» ο πόλεμος της προπαγάνδας

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Με «εξωτικά» πρωτοεμφανιζόμενα «μη φονικά» ενεργειακά όπλα σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να αδρανοποιήσουν τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Σαντάμ Χουσεΐν - ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς κυρίως. Με τα όπλα αυτά ενισχύεται η δέσμη των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ ποντάρουν εξίσου με τις καθαρά στρατιωτικές αποστολές. Ίσως, δε, προηγηθούν και… λίγα λεπτά!

Η Ουάσιγκτον στηρίζει σημαντικό μέρος των σχεδίων της στις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις «καθοδήγησης της κοινής γνώμης του εχθρού» που ξεκίνησαν με ρίψη προκηρύξεων και διαρροές εκφοβιστικών ειδήσεων και θα συνεχισθούν με χτύπημα των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Ανάλογες μεθόδους χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1999, όπου βομβάρδισαν και τον κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό. Ωστόσο, τα πολλά θύματα που υπήρξαν τότε μεταξύ των εργαζομένων προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή κατά των ΗΠΑ, κάτι που η Ουάσιγκτον θέλει μάλλον να αποφύγει τώρα, για πολλούς λόγους.

Έτσι, όπως υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές με βάση στοιχεία που συλλέγονται, οι Αμερικανοί μπορεί να χρησιμοποιήσουν στο Ιράκ «μη φονικά» ενεργειακά όπλα κατά διαφόρων στόχων, όπως η βόμβα ηλεκτρομαγνητικού παλμού «Ε-bomb» ή όπλα μικροκυματικής υψηλής ενέργειας (HRM).

Η «Ε-bomb» θεωρείται βέβαιον ότι, σε αρχική τουλάχιστον μορφή, έχει κατασκευασθεί. Είναι άγνωστο, ωστόσο, αν έχει μπει σε «γραμμή παραγωγής». Η αρχή δράσης της φέρεται να είναι η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικού παλμού πάνω π.χ. από μια μεγάλη πόλη, έπειτα από έκρηξη βόμβας-φορέα. Ο ηλεκτρονικός αυτό παλμός νεκρώνει («καίει») όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που βρίσκονται στην (μεγάλη) ακτίνα δράσης της.

Μειονέκτημα

Ωστόσο, αυτή η «ανεξέλεγκτη» δράση τής «Ε-bomb» αποτελεί και το μειονέκτημά της, καθώς τα «κύματα παλμών» «καίνε» μαζί και όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται στο βεληνεκές της. «Καίνε» δηλαδή και τις συσκευές τηλεοράσεων και ραδιοφώνων, τις οποίες οι ΗΠΑ χρειάζονται να υπάρχουν στα σπίτια των Ιρακινών για να ασκήσουν, μέσω αυτών, τη δική τους προπαγάνδα.

Το «αντίδοτο», με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες, έχει προβλεφθεί - τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες: ρίψη προκηρύξεων με ευμεγέθη γράμματα στα αραβικά, ακόμη και… τρανζίστορ με προκαθορισμένη συχνότητα λήψης (!) ιπτάμενων ραδιοσταθμών, που είναι πάνω σε διασκευασμένα αεροσκάφη C-130!.

Μία άλλη (ή παράλληλη) επιλογή είναι η χρήση όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας, όπως είναι τα «μικροκυματικά όπλα» (HRM), τα οποία έχουν αναπτυχθεί επαρκώς. Τα όπλα αυτά μπορεί να κατευθύνουν, επιλεγμένα, μια δέσμη ενέργειας σε ένα π.χ. κτίριο-στόχο όπου στεγάζονται πομποί ή στούντιο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και να τους νεκρώσουν, ακόμα και αν είναι υπόγειοι!

Τα σούπερ όπλα των Αμερικανών

Τα αμερικανικά υπερόπλα με τα οποία θα πληγεί η Βαγδάτη, τις πρώτες δύο ημέρες του πολέμου, είναι τα ακόλουθα εξελιγμένα οπλικά συστήματα:

* ΜΟΑΒ (μητέρα όλων των βομβών).

Είναι η πιο εξελιγμένη έκδοση της Ντέιζι Κάτερ, ζυγίζει 9.450 κιλά και είναι η μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα που υπάρχει.

* ΗΡΜ (ηλεκτρομαγνητική βόμβα).

Εκρήγνυται και προκαλεί έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό δύο δισεκατομμυρίων βατ. Αχρηστεύει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του εχθρού χωρίς να σκοτώνει ή να καταστρέφει κτίρια.

* JDAM. Έξυπνη βόμβα άμεσης επίθεσης.

Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει απλές βόμβες σε απόλυτης ακρίβειας όπλα δορυφορικά καθοδηγούμενα.

* GBU- 28.

Βόμβα ακριβείας που μπορεί να διαπεράσει μέχρι έξι μέτρα τσιμέντου ή 30 μέτρα εδάφους, πριν εκραγεί υπογείως.

* Πύραυλος Τόμαχοκ Κρουζ.

Μπορεί να παρακολουθήσει το έδαφος και να σχηματίσει το σχήμα του εχθρού με τη χρήση κάμερας για να σημαδεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια.

* Βόμβα συσκότισης.

Ο μόνος πύραυλος χωρίς πολεμική κεφαλή, ρίχνει ίνες άνθρακα στις δυνάμεις, περιφέροντας ηλεκτρικά κύματα.

* Στόχος βόμβα.

Εύστοχη ακόμα και με συνθήκες καπνού, ομίχλης ή κακοκαιρίας, γιατί δεν χρειάζεται να «βλέπει» τον στόχο της - μόνο δορυφορικά σήματα χρειάζεται για να τον πλήξει.