Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ολονυκτία στο ελληνικό πεντάγωνο :: 20-03-2003) 

Ολονυκτία στο ελληνικό Πεντάγωνο

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Με έξι F-14 που απογειώθηκαν λίγο πριν από τις 11 το βράδυ χθες από το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» στην Αραβική Θάλασσα, ξεκίνησαν τις προπαρασκευαστικές βολές κατά ιρακινών συστοιχιών πυροβολικού στη Βασόρα οι Αμερικανοί. Το «φιλμ» της επίθεσης των ΗΠΑ έφθανε με μικρή μόνο καθυστέρηση στο ελληνικό «Πεντάγωνο» από την Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανών στην Τάμπα της Φλόριντα και επιβεβαιωνόταν και από άλλες συμπληρωματικές πηγές.

Οι επιχειρησιακές πληροφορίες κατέληγαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Στατηγείου ΓΕΕΘΑ, όπου βρισκόταν όλη τη νύχτα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος και ο επιτελάρχης υποστράτηγος Παναγόπουλος. Σύμφωνα με την (σχεδόν επίσημη) ενημέρωση των Αμερικανών προς τις συμμαχικές χώρες, παράλληλα με τον βομβαρδισμό στις μονάδες πυροβολικού στη Βασόρα, άρχισαν να δρουν ανοιχτά 65 ομάδες καταδρομών ειδικών αποστολών που είχαν διεισδύσει από το Κουβέιτ, σε όλο το εύρος του Νοτίου Ιράκ. Σε συνδυασμό με μικρότερες ομάδες (SEALS) που είχαν μπει νωρίτερα, άρχισαν να κινούνται για την κατάληψη πετρελαιοπηγών. Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη και άλλες επιχειρήσεις σε άλλα σημεία. Από τη δράση στο Νότιο Ιράκ αναγκάστηκαν σε παράδοση 17 Ιρακινοί στρατιωτικοί που μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με τις διοχετευόμενες πληροφορίες, στην πόλη Τόχα του Κουβέιτ.

Από τη Σούδα

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, 6 ή 8 Β2 και Β52 απογειώθηκαν από βάσεις στη Βρετανία με στόχο να χτυπήσουν μερικές ώρες αργότερα στρατηγικά σημεία. Ταυτόχρονα σηκώθηκαν και 4 F-117 από τη βρετανική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό.