Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( κοτόπουλα... ανιχνευτές χημικών και βιολογικών όπλων! :: 19-03-2003) 

Κοτόπουλα… ανιχνευτές χημικών και βιολογικών όπλων!

Οι πολεμικοί ανταποκριτές στη Βαγδάτη έχουν βάλει στα δωμάτιά τους… παπαγάλους. Οι διμοιρίες των Αμερικανών πεζοναυτών που ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Ιράκ έχουν εφοδιαστεί με… κοτόπουλα! Δεν πρόκειται για κάποια ιδιορρυθμία ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις - απλώς τα πτηνά κάθε είδους είναι πιο ευαίσθητα από τους ανθρώπους στα δηλητηριώδη αέρια. Έτσι όταν οι δημοσιογράφοι ή οι πεζοναύτες δουν τα πτηνά τους να πεθαίνουν, αυτό θα σημαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, ότι υπάρχει έκλυση στην ατμόσφαιρα χημικών, βιολογικών ή άλλων αερίων. Και θα λάβουν τα μέτρα τους.

Σούπερ ευαίσθητες συσκευές ανίχνευσης ραδιοβιολογικών και χημικών (ΠΒΚ) απειλών έχουν όλες οι μονάδες των ΗΠΑ, που έχουν αναλάβει αποστολές για το Ιράκ. Ιδίως οι πεζοναύτες οι οποίοι θα προωθηθούν πρώτοι στις πετρελαιοπηγές ή σε χώρους που πιστεύουν ότι ίσως να υπάρχουν χημικά για να αποτρέψουν την πυρπόληση ή τη χρησιμοποίησή τους από τον Σαντάμ Χουσεΐν, αντιστοίχως. Για πλήρη όμως διασφάλιση, πέραν των ανιχνευτών, αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ορισμένες μονάδες SEALS, SAS DELTA κ.λπ. έχουν και… κινητά πτηνοτροφεία. Η μέθοδος είναι πολύ παλιά και οι κομάντος την έμαθαν από τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν καναρίνια για να διαπιστώσουν αν στα ορυχεία υπάρχουν δηλητηριώδη αέρια. Ο φόβος των αερίων, πραγματικός ή όχι, έχει χρησιμοποιηθεί έξυπνα από την αμερικανική προπαγανδιστική μηχανή για ευνόητους λόγους. Ωστόσο, παρά τη σχετική ψύχωση των ΗΠΑ, ένα εκστρατευτικό σώμα «πρέπει να παίρνει όλα τα μέτρα ασφαλείας», λέει στρατιωτική πηγή.

* Έτσι, έχουν υποχρεώσει όλες τις φιλικές χώρες στην περιοχή να αναβαθμίσουν τα τμήματα των νοσοκομείων που ασχολούνται με ασθενείς από χημικά, αλλά και την συγκρότηση ειδικών μονάδων ανίχνευσης και αντιμετώπισης τέτοιων απειλών. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ενισχύθηκε το Νοσοκομείο της Σούδας, ενώ για την «επόμενη μέρα» ζήτησαν τη συνδρομή ελληνικών μονάδων ειδικευμένων στον ραδιολογικό - βιολογικό και χημικό πόλεμο.