Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( για... σαβούρα είχε κοκαΐνη :: 19-03-2003) 

Για… σαβούρα είχε κοκαΐνη

«Επώνυμοι» Ηρακλειώτες συμμετείχαν σε διακίνηση ναρκωτικών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΒΙΔΑΚΗΣ ΜΑΤΙΝΑ ΗΡΕΙΩΤΟΥ

«Επώνυμοι» Ηρακλειώτες φέρονται ότι εμπλέκονται σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διακίνησης κοκαΐνης, που έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές στην Ελλάδα.

Ηλίας Κοβατζής. Ένα από τα μέλη του πληρώματος

Πρόκειται για τη διακίνηση 179 κιλών του ναρκωτικού, με το ιστιοπλοϊκό σκάφος «FAR AWAY», το οποίο πιάστηκε χθες στην Κάσο. Η αξία των ναρκωτικών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα έξι δισεκατομμύρια δραχμές.

Μεταξύ των οκτώ συλληφθέντων περιλαμβάνονται υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης και οι δύο ναυτικοί που επέβαιναν στο σκάφος, όταν έπεσε στα χέρια των ανδρών του Λιμενικού. Συνολικά - εκτός των δύο που επέβαιναν στο σκάφος - τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Ηράκλειο και άλλα δύο στα Χανιά. Στο Ηράκλειο, όμως, έως αργά χθες το βράδυ είχαν γίνει άλλες οκτώ προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στη διακίνηση των ναρκωτικών. Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονται «επώνυμα» μέλη της κοινωνίας του Ηρακλείου, που έχει αναστατωθεί από την υπόθεση.

Το δρομολόγιο

Το δεκατετράμετρο ιστιοπλοϊκό είχε αποπλεύσει από τη Βαρκελώνη στις 2 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, ο Ηλίας Κοβατζής, γυμναστής στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο του Ηρακλείου, ήταν ένα από τα μέλη του πληρώματος από την αρχή του ταξιδιού που τελικό προορισμό είχε τον Λίβανο.

Λίγες ημέρες αργότερα, το «FAR AWAY», το οποίο έχει σημαία Μ. Βρετανίας, κατέπλευσε στη Μάλτα. Εκεί άλλαξε πλήρωμα. Από το αρχικό πλήρωμα παρέμεινε στο σκάφος ο Ηλίας Κοβατζής, ο οποίος ισχυρίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ιδιοκτήτης του σκάφους, Λιβανέζος Σεζέρ Αμπί Ασί, τού είχε δώσει εντολή να πάει επ' αμοιβή στη Βαρκελώνη για να φέρει το ιστιοπλοϊκό έως την Κρήτη. Από εκεί θα το παραλάμβανε άλλο πλήρωμα, με τελικό προορισμό τον Λίβανο.

Από τη Μάλτα το σκάφος συνέχισε το ταξίδι του πλέοντας προς την Κρήτη. Το πρώτο λιμάνι στο οποίο έδεσε ήταν αυτό των Χανίων, όπου για μία ακόμη φορά άλλαξε πλήρωμα. Στα Χανιά παρέμεινε επί μία εβδομάδα και στη συνέχεια έβαλε ρότα για το Ρέθυμνο.

Εκεί έμεινε δύο ημέρες και στη συνέχεια, την Καθαρά Δευτέρα, έφτασε στο Ηράκλειο, όπου για τρίτη φορά άλλαξε πλήρωμα. Τότε, όμως, αποβιβάστηκε ο Ηλίας Κοβατζής, τον οποίο κατηγορούν οι δύο πρώτοι συλληφθέντες (Βλαχόπουλος και Σπυρόπουλος) ότι έβαλε τα ναρκωτικά στο σκάφος. Έπειτα από πέντε ημέρες παραμονής στο Ηράκλειο, με πλήρωμα μόνο τον Αντώνη Ν. Βλαχόπουλο και τον Μάρκο Γ. Σπυρόπουλο, το ιστιοπλοϊκό ξεκινά και πάλι το ταξίδι του, δηλώνοντας ως πρώτο προορισμό το λιμάνι της Ρόδου. Στη συνέχεια θα πήγαινε στην Κύπρο και από εκεί στον Λίβανο, τον τελικό του προορισμό: έως αργά χθες δεν είχε διευκρινιστεί πότε οι Βλαχόπουλος και Σπυρόπουλος είχαν επιβιβαστεί στο «FAR AWAY».

Η κακοκαιρία, όμως, ανέτρεψε τα σχέδια των εμπόρων της κοκαΐνης, αφού το σκάφος υποχρεώθηκε να πάει προς την Κάσο, προκειμένου να βρει ασφαλές λιμάνι, μέχρι να κοπάσουν οι θυελλώδεις άνεμοι. Το ιστιοπλοϊκό άρχισε να μπάζει νερά, γεγονός που υποχρέωσε τους δύο επιβάτες του να ζητήσουν τη βοήθεια του Λιμενικού. Όπως ισχυρίστηκαν, στην προσπάθειά τους να απαντλήσουν τα νερά βρήκαν σε κρύπτες τα 91 δέματα της κοκαΐνης και τα υπέδειξαν στους λιμενικούς.

Οι προσαγωγές

Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν τα 91 δέματα με τα 179 κιλά κοκαΐνης, οι Βλαχόπουλος και Σπυρόπουλος οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο της Κάσου και άρχισε ένας μαραθώνιος προσαγωγών.

Περισσότεροι από δέκα είναι οι άνθρωποι που προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο του Ηρακλείου, ανάμεσά τους «επώνυμοι» Ηρακλειώτες. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και οι τρεις που συνελήφθησαν τελικά και οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα της Ρόδου.

Πρόκειται για τους Γεώργιο Βιτσάκη, υπάλληλο του Πανεπιστημίου Κρήτης, 45 ετών, Κυριάκο Παπαδάκη, υπάλληλο του Πανεπιστημίου Κρήτης, 42 ετών, και Γεώργιο Σαμιώτη, γυμναστή-ιστιοπλόο, 36 ετών.

Στα Χανιά συνελήφθησαν ο 18χρονος Μάρκος Κλέμης, σπουδαστής της Σχολής του Εμπορικού Ναυτικού, και ο 29χρονος Βασίλειος Κοζωνάκης, φωτογράφος.