Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( επιδρομή τυφώνα :: 18-03-2003) 

Επιδρομή τυφώνα

Μεγάλες καταστροφές από θυελλώδεις ανέμους στη Δ. Ελλάδα

ΜΑΤΙΝΑ ΗΡΕΙΩΤΟΥ ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ

Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κατεστραμμένες καλλιέργειες και θερμοκήπια, ξεριζωμένα δένδρα άφησαν πίσω τους οι θυελλώδεις άνεμοι, που από τη νύχτα της Κυριακής σαρώνουν με ιδιαίτερη ένταση τη Δυτική Ελλάδα.

Στη Μεσσηνία. Οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν αιωνόβια δέντρα προκαλώντας μεγάλες καταστροφές

Χτυπημένες από τους θυελλώδεις ανέμους είναι οι περισσότερες περιοχές από τα Ιωάννινα μέχρι την Καλαμάτα.

Η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στη Μεσσηνία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ξηλώθηκαν θερμοκήπια και καλλιέργειες. Στην Καλαμάτα ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στο πάρκο των Σιδηροδρόμων, στο κέντρο της πόλης, αφού ξεριζώθηκαν οι λεύκες και έπεσαν πάνω στα μουσειακά βαγόνια του πάρκου, περίπτερα αναποδογύρισαν από τη δύναμη του αέρα, ενώ έσπασαν δεκάδες βιτρίνες καταστημάτων και διαφημιστικές πινακίδες. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα χθες το πρωί ήταν να στεγαστούν οι περίπου 800 τσιγγάνοι, των οποίων τα παραπήγματα παρασύρθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο. Με ευθύνη της νομαρχίας άνοιξαν παλιές αποθήκες για να φιλοξενηθούν προσωρινά, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στο κτίριο του παλιού νοσοκομείου, και τα παιδιά στο κτίριο του νέου νομαρχιακού νοσοκομείου. Παράλληλα ο στρατός ανέλαβε τη σύτισή τους μοιράζοντας μερίδες φαγητού. Όμως, από το μεσημέρι, οι περισσότεροι, προτίμησαν να επιστρέψουν στους καταυλισμούς, προσπαθώντας να διορθώσουν τα παραπήγματά τους.

Στην Ήπειρο

Στα Ιωάννινα, μετά τον ανεμοστρόβιλο «έβρεξε» αστυνομικούς φακέλους σε όλη την πόλη. Από τον αέρα αποκολλήθηκε η στέγη του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης: στον τελευταίο όροφο, όμως, ήταν η αποθήκη με τα αρχεία της Αστυνομίας, τα οποία ξαφνικά βρέθηκαν… στον αέρα και φύλλο φύλλο γέμισε όλη η πόλη.

Στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, όμως, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα από τα τεράστια κύματα της λίμνης - έφτασαν τα τέσσερα μέτρα -, ενώ από τον αέρα ανατράπηκε νταλίκα στον δρόμο Ιωαννίνων - Κοζάνης. Στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων χιόνιζε ασταμάτητα έως αργά χθες το βράδυ και στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων -Τρικάλων η συγκοινωνία γίνεται μόνο με αλυσίδες. Κλειστή, όμως, παραμένει η Εγνατία οδός από το Μέτσοβο, αφού το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε τα τρία μέτρα.

Τόσο στα Ιωάννινα όσο και στη Μεσσηνία δεν λειτούργησαν χθες τα σχολεία, αφού πολλά σχολικά κτίρια είχαν υποστεί ζημιές.

Στην Αχαΐα δέκα σχολεία παρέμειναν κλειστά για τους ίδιους λόγους, ενώ από σπασμένα τζάμια τραυματίσθηκαν ελαφρά δύο εκπαιδευτικοί. Και στους τρεις νομούς σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πράγμα που συνέβη και σε αρκετές περιοχές της Ηλείας.

Στη νέα περιμετρική λεωφόρο της Πάτρας ανατράπηκαν δύο νταλίκες, με αποτέλεσμα να διακοπεί επί μία ώρα χθες το μεσημέρι η κυκλοφορία στο ρεύμα προς την Αθήνα.

Στην Αθήνα

Στην κεντρική αγορά της Αθήνας «έβρεξε» τζάμια χθες το πρωί, όταν από τους θυελλώδεις ανέμους έσπασαν κομμάτια της γυάλινης οροφής. Τραυματίσθηκε ελαφρά ο περαστικός Ανδρέας Γκουγκούλιος και η αγορά παρέμεινε κλειστή μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε χθες και η Αττική, με τους θυελλώδεις ανέμους να ξεριζώνουν δένδρα και να σαρώνουν διαφημιστικές πινακίδες, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.