Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ο υποψήφιος - 2003 ολες οι θεσεις εισακτεων ανα τμημα :: 18-03-2003) 

ο υποψήφιος 2003 ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Πέντε κατηγορίες εισακτέων

Τις θέσεις εισακτέων θα διεκδικήσουν υποψήφιοι που χωρίζονται ουσιαστικά σε πέντε κατηγορίες:

* 62.370 θέσεις (το 90% των θέσεων ΑΕΙ, ΤΕΙ και λοιπών Σχολών) διατίθενται στους τελειοφοίτους και αποφοίτους των Ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων, που θα δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις τον ερχόμενο Ιούνιο και οι οποίοι υπολογίζονται σε 95.000. Από αυτούς, οι 17.000 είναι παλαιοί απόφοιτοι Ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων, που θα δώσουν εξετάσεις στα εννέα μαθήματα της Γ' Λυκείου, ενώ σε 78.000 υπολογίζονται οι τελειόφοιτοι που θα υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο.

* 7.702 θέσεις (το 10% των θέσεων ΑΕΙ, ΤΕΙ και λοιπών Σχολών) διατίθενται στους παλαιούς αποφοίτους Ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων, που διεκδικούν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, με το παλαιό σύνολο μορίων που είχαν συγκεντρώσει, χωρίς να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας αναμένεται να φθάσουν τους 13.000, ενώ οι θέσεις εισακτέων, κατά την εκτίμηση των αρμοδίων του υπουργείου Παιδείας θα ξεπεράσουν τους 8.150 μόλις ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων και στις σχολές που υπολείπονται.

* 5.827 θέσεις (το 14,5% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ), που μπορεί να φτάσουν και τις 6.300 όταν ανακοινωθούν και οι θέσεις εισακτέων της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού διατίθενται στους τελειοφοίτους και αποφοίτους των Τεχνικών - Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) και των παλαιών Τεχνικών - Επαγγελματικών Λυκείων (ΤΕΛ), που δίνουν ειδικές εισιτήριες εξετάσεις σε τρία μαθήματα διεκδικώντας την εισαγωγή τους μόνο στα ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις ΑΣΤΕ και στην Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται ότι θα είναι περί τους 30.000. Σημειωτέον ότι συμπληρώνουν μηχανογραφικά δελτία από 24/3/2003 μέχρι και 4/3/2003.

* 221 θέσεις (το 0,5% των θέσεων ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ) διατίθενται σε τελειοφοίτους και αποφοίτους εσπερινών ΤΕΕ και παλαιών εσπερινών ΤΕΛ, που δίνουν ειδικές εισιτήριες εξετάσεις σε δύο μαθήματα, διεκδικώντας την εισαγωγή τους, μόνο στις προαναφερθείσες Σχολές και στην Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού.

* 483 θέσεις, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και λοιπές σχολές, διατίθενται για τους μαθητές των Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων, που θα δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις στα μαθήματα της Δ' τάξης.