Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πόλεμοι για το νερό :: 17-03-2003) 

Πόλεμοι για το νερό

1,4 δισ. άνθρωποι αντιμέτωποι με τη λειψυδρία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η μεγαλύτερη στον κόσμο διεθνής διάσκεψη για το νερό εγκαινίασε χθες τις εργασίες της στο Κιότο της Ιαπωνίας, με στόχο να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με τη λειψυδρία.

Η ξηρασία. Τα χειρότερα σενάρια προβλέπουν ακόμη και πολέμους για τον έλεγχο υδάτινων αποθεμάτων

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, την έναρξη του οποίου κήρυξε ο πρίγκιπας διάδοχος της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, συμμετέχουν 10.000 αντιπρόσωποι από 160 χώρες του κόσμου. Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο φόρουμ, έπειτα από εκείνα της Χάγης (2000) και του Μαρακές (1997), και το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ για το θέμα αυτό. Η διεθνής κοινότητα είχε αποφασίσει το 2002, στη διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ για την αειφόρο ανάπτυξη, να μειώσει κατά το ήμισυ, έως το 2015, τον αριθμό των ανθρώπων που δεν έχουν αρκετό πόσιμο νερό (2,3 δισεκατομμύρια). «Είναι καιρός να ενεργήσουμε ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί και σ' αυτό χρησιμεύει το τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ριουτάρο Χασιμότο, υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Φόρουμ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου. Έως τότε θα διεξαχθούν 350 σύνοδοι στις πόλεις Κιότο, Οζάκα και Σίγκα πάνω σε 40 θέματα, μεταξύ των οποίων οι κλιματικές αλλαγές, το νερό ως παράγων συγκρούσεων, οι νέες αρδευτικές τεχνολογίες και η χρηματοδότηση των υποδομών του νερού. Τα συμπεράσματα θα υποβληθούν στους 150 υπουργούς, οι οποίοι θα συνεδριάσουν το Σαββατοκύριακο στο Κιότο για να υιοθετήσουν δήλωση, στην οποία θα εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν επιθετικά την «παγκόσμια κρίση του νερού».

Η κατάσταση είναι πράγματι ανησυχητική. Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες όπως η χολέρα και ο τύφος έπειτα από κατανάλωση μολυσμένου νερού. Απ' αυτούς, 2,2 εκατομμύρια πεθαίνουν. Και η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί μέσα στα 50 επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα χειρότερα σενάρια, χώρες μπορεί να φθάσουν ώς και σε πόλεμο για τον έλεγχο υδάτινων αποθεμάτων.

Οι οργανωτές του Φόρουμ επισήμαναν πως οι συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιό του θα επιδράσουν πολύ περισσότερο στην ανθρωπότητα κατά τον 21ο αιώνα, απ' ό,τι αυτά που τώρα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ενώ υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη να αναληφθεί δράση, επικρατεί αντιπαράθεση όσον αφορά τις προτεινόμενες λύσεις.

Οι αριθμοί

10.000 αντιπρόσωποι 160 χωρών μετέχουν στο Κιότο, στο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, το οποίο άρχισε χθες και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 23 Μαρτίου.

2,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του νερού (ΟΗΕ). Το 2025 θα φθάσουν τα 5 εκατ., από τα οποία 2 εκατ. θα είναι παιδιά κάτω των 5 ετών (14.000 άνθρωποι κάθε μέρα).

70% του νερού που καταναλώνεται στον κόσμο χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Το 22% χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και το 8% καταναλώνεται για οικιακή χρήση.