Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( επιδοτήσεις έως και 50% για εξωραϊσμό των πολυκατοικιών :: 14-03-2003) 

Επιδοτήσεις έως και 50% για εξωραϊσμό των πολυκατοικιών

Βάσει προκαθορισμένου τιμολογίου θα εσπράξουν την επιδότηση όσοι μπουν στο πρόγραμμα «εξωραϊσμού όψεων» της πολυκατοικίας τους. Το ύψος της επιδότησης θα φθάσει το 50% για όσους αποφασίσουν να μετακινήσουν στο… πίσω μπαλκόνι κλιματιστικά, δορυφορικά πιάτα, κεραίες, και να κατεβάσουν τις διαφημιστικές πινακίδες, ενώ για όσους θελήσουν να βάψουν την πρόσοψη θα υπάρξει επιδότηση κατά 30%. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις γίνονται εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και αφορούν χιλιάδες περιπτώσεις κτιρίων κατά μήκος των χαρακτηρισμένων ως «ολυμπιακών» δρόμων της πρωτεύουσσας.

Για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα, που υπολογίζεται να ξεκινήσει σε έναν περίπου μήνα, θα πρέπει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία, που θα καθοριθστεί σύντομα, τα ακόλουθα:

- Το σχέδιο όψης του κτιρίου επικυρωμένο από την Πολεοδομία ή από πολιτικό μηχανικό.

- Υπεύθυνη δήλωση όπου θα φαίνεται πως η απόφαση για τον εξωραϊσμό της όψης προήλθε ύστερα από γενική συνέλευση στην πολυκατοικία.

- Φωτογραφίες του κτιρίου πριν αλλά και μετά τις παρεμβάσεις.

Για την καταβολή της επιδότησης δεν θα χρειαστεί απόδειξη των συνεργείων, αφού τα χρήματα θα καταβληθούν βάσει του τιμολογίου που ισχύει για τις οικοδομικές εργασίες (π.χ. 3.000 δρχ τ.μ. για βάψιμο, 20.000 δρχ. για αλλαγή θέσης του κλιματιστικού και των κεραιών κ.λπ.).

Αν το κτίριο που θα φρεσκαριστεί εξωτερικά είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο, τότε η επιδότηση καλύπτει το 50% της δαπάνης.

Μαζί με το σχέδιο όψης του κτιρίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν και τα χρώματα με τα οποία προτίθενται να το βάψουν, τα οποία θα αξιολογεί ειδική επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ αποτελούμενη από αρχιτέκτονες.

Οι «Ολυμπιακοί» δρόμοι

Οι δρόμοι που έχουν χαρακτηρισθεί ως «Ολυμπιακοί» είναι οι εξής: Πειραιώς, Αθηνών - Καβάλας, Κηφισίας, Βουλιαγμένης, Καραμανλή (Αλκυονιδων), Ηλιουπόλεως, Βασ. Όλγας, Εθν. Αντιστάσεως, Μεσογείων, Συγγρού - Καλλιρρόης, Βασ. Κωνσταντίνου, Ποσειδώνος, Λ. Βασ. Γεωργίου, Λ. Βάρης - Κορωπίου, Σουνίου, παραλιακή σύνδεση Πειραιά - Δραπετσώνας - Κερατσινίου - Περάματος, Μαραθώνιος διαδρομή, Λ. Κωνσταντινουπόλεως, Αττική Οδός, Π. Ράλλη - Λαοδικείας, Σαλαμίνας, Θηβών, Ιερά Οδός, Γρ. Λαμπράκη, Σχιστού, Κηφισού, Αλεξάνδρας, Ακαδημίας, Πατησίων, Πανεπιστημίου, Καρόλου - Μάρνη, Κατεχάκη, καθώς και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Επισης, τα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά, η περιοχή ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, σημαντικές κεντρικές πλατείες, παραλιακές ζώνες και ακτές, σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς. Είσοδοι Αθήνας - Πειραιά, οι ζώνες ενοποίησης πάρκων - πρασίνου και η διαδρομή του ποδηλατικού αγώνα αντοχής στον Δήμο Αθηναίων. Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει την Ομόνοια και τους δρόμους Αθηνάς, Πατησίων, Λ. Αλεξάνδρας, Ιπποκράτους, Κανάρη, Πατριάρχου Ιωακείμ, Ηροδότου, Γλύκωνος, Ξανθίππου, Ρογκάκου, Σαρανταπήχου, Παλιγγενεσίας, Δασκαλογιάννη, Κόνιαρη, Αθηναίων Εφήβων, Αναπήρων Πολέμου, Σουηδίας, Γενναδίου, Βασ. Σοφίας, Αμαλίας, Διον. Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου, Ερμού.