Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πιο φτηνό το... πραξικόπημα :: 03-01-2003) 

Πιο φτηνό το… πραξικόπημα

Τα μυστικά σχέδια των ΗΠΑ για την ανατροπή του Σαντάμ χωρίς να ξοδέψουν πολλά

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Χωρίς να χύσει αίμα και χωρίς να ξοδέψει δολάρια θέλει η Αμερική να ανατρέψει τον Σαντάμ. Και μάλιστα, με τη βοήθεια των Ρώσων, που προσφέρουν άσυλο στον Ιρακινό ηγέτη. Τα μυστικά αμερικανικά σχέδια διέρρευσαν μέσω Γερμανίας και δημοσιεύθηκαν σε ιρανική εφημερίδα.

"Εγώ, πόλεμο;". Ο Μπους φέρεται να αναζητεί μια πιο οικονομική ανατροπή του ΣαντάμΟι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν τον Ιρακινό πρόεδρο με μια στρατιωτική επιχείρηση που δεν θα έχει πολλά ανθρώπινα θύματα και δεν θα είναι πολυέξοδη όπως ήταν ο πρώτος πόλεμος στον Περσικό. Σύμφωνα με την ιρανική εφημερίδα "Εντεχάμπ", ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ εκμυστηρεύτηκε τηλεφωνικώς στον Ιρανό ομόλογό του ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει ένα αναίμακτο πραξικόπημα με τη βοήθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. "Έγινε γνωστό ότι ο Γιόσκα Φίσερ, ο Γερμανός ΥπΕξ., είπε στον Καμάλ Χαράζι, σε τηλεφωνική συνομιλία τους ότι η Αμερική ετοιμάζεται να ανατρέψει τον Σαντάμ χωρίς πόλεμο, αιματοχυσία και υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες", γράφει η ιρανική εφημερίδα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι δύο υπουργοί συνομίλησαν τηλεφωνικώς, αλλά διέψευσε ότι ο Φίσερ μίλησε στον Χαράζι για αμερικανικά σχέδια αναίμακτης ανατροπής του Σαντάμ. "Ως προς αυτό, το περιεχόμενο της συνομιλίας είναι εντελώς κατασκευασμένο", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι λεπτομέρειες

Σύμφωνα με την ιρανική εφημερίδα, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον ανώτατο Ιρανό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, το αμερικανικό σχέδιο έχει καταστρωθεί σε συντονισμό με τη Ρωσία. Η εφημερίδα υπογραμμίζει σχόλιο του Ρώσου πρώην πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος είπε ότι ο Πούτιν σκέπτεται να μεταβεί ο ίδιος στη Βαγδάτη προκειμένου να πείσει τον Σαντάμ να εγκαταλείψει τη Βαγδάτη και να αναζητήσει άσυλο στη Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και δήλωσε άγνοια για επικείμενο ταξίδι του Πούτιν στη Βαγδάτη.

Όμως, η "Εντεχάμπ" δημοσιεύει λεπτομέρειες του αμερικανικού σχεδίου, που προβλέπει ένα συμβιβαστικό μεταβατικό καθεστώς στο Ιράκ μετά την αποχώρηση του Σαντάμ, ακόμη και με την περιορισμένη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ. "Το μελλοντικό Ιράκ θα είναι ένα ομόσπονδο κράτος και το κόμμα Μπάαθ δεν θα απομακρυνθεί εντελώς από την εξουσία", γράφει η εφημερίδα. "Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Βαγδάτης θα επηρεαστεί από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνάντηση της ιρακινής αντιπολίτευσης τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι δεν θα γίνει πόλεμος κατά του Ιράκ και ότι ο Σαντάμ θα δεχτεί τελικά να αφοπλιστεί ειρηνικά. "Ελπίζω ότι δεν θα πάμε σε πόλεμο κατά του Ιράκ", τόνισε ο Μπους.

"Εναπόκειται πλέον στον Σαντάμ Χουσεΐν να αποφασίσει να αφοπλιστεί, αυτός θα επιλέξει", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας όμως αμφιβολία για το αν θα επιδείξει καλή θέληση ο Σαντάμ.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Άγκυρας για την ειρηνική διευθέτηση της ιρακινής κρίσης, ο υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας αρμόδιος για το Εξωτερικό Εμπόριο Κουρσάτ Τουζμέν θα επισκεφθεί το Ιράκ στις 10 Ιανουαρίου ενώ θα συνοδεύεται από 150 Τούρκους επιχειρηματίες. Το Σάββατο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ αρχίζει περιοδεία στη Συρία, την Αίγυπτο, και το Ιράν στο πλαίσιο της προώθησης ειρηνικής επίλυσης της ιρακινής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σε αγγλόφωνη εφημερίδα της Τουρκίας, εννέα στους δέκα Τούρκους τάσσονται εναντίον ενδεχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ, ενώ τρεις στους πέντε δεν επιθυμούν να τεθούν οι τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη διάθεση των ΗΠΑ.

Οι εμπειρογνώμονες

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούν το ιρακινό οπλοστάσιο πραγματοποίησαν χθες ελέγχους σε πέντε περιοχές προκειμένου να εξακριβώσουν αν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής. Μια ομάδα που είναι ειδικευμένη σε πυραυλικά συστήματα επισκέφθηκε το εργοστάσιο Αλ Φατάχ στη Βαγδάτη, το οποίο είχε ελεγχθεί και πάλι τον Δεκέμβριο. Ομάδα χημικών εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε επίσης το εργοστάσιο Ιμπν Φέρνας, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι υπόλοιπες ομάδες πραγματοποίησαν ελέγχους σε αποθήκη πυρομαχικών της ιρακινής αεροπορίας και στην περιοχή Τακρίτ, 170 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Ο επικεφαλής των ειδικών επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ πρέπει να παρουσιάσει στις 27 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκαταρκτική έκθεση σχετικά με τις μέχρι τώρα επιθεωρήσεις του ιρακινού οπλοστασίου.