Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ακριβαίνουν οι οικοδομές λόγω ανακυκλώσιμων υλικών :: 13-03-2003) 

Ακριβαίνουν οι οικοδομές λόγω ανακυκλώσιμων υλικών

«Τέλη ανακύκλωσης» θα επιβαρύνει στο εξής τις νέες οικοδομές, καθώς οι εργολάβοι όταν πρόκειται να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός οικοδομήματος θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν υλικά τα οποία θα μπορούν, όπου είναι εφικτό, να ανακυκλώνονται.

Επιπλέον, οι βιομηχανίες που παράγουν τις πρώτες ύλες οικοδομών θα υποχρεούνται να περιορίσουν τη χρήση των επικίνδυνων ουσιών, ώστε να αποφεύγεται η διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων.

Η αναβάθμιση της ποιότητας των υλικών αυτών, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι κατασκευαστές, αναμένεται ότι θα επιβαρύνει το τελικό κόστος της οικοδομής.

Το μέτρο αυτό προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε χθες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου και το οποίο περιλαμβάνει σειρά άλλων μέτρων και όρων «για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις».

Σύμφωνα με το διάταγμα, τα υλικά που προορίζονται για κατασκευές και οικοδομικές εργασίες, προκειμένου να διακινηθούν στο εμπόριο, θα πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα προσδιορίζονται από τις ειδικές διατάξεις τής εκάστοτε νομοθεσίας.

Όταν πρόκειται για δημόσια τεχνικά έργα, στους φακέλους των υποψήφιων εργολάβων θα πρέπει να περιλαμβάνονται υποχρεωτικά «τα στοιχεία διαχείρισης των αποβλήτων».

Επίσης, όσον αφορά τα ιδιωτικά έργα, «τα στοιχεία διαχείρισης των αποβλήτων» θα υποβάλλονται από τον κατασκευαστή μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση, αναθεώρηση ή επέκταση των αδειών ανέγερσης κτιρίων ή κατεδάφισης κτιρίων.

Σύμφωνα με το διάταγμα, ο κατασκευαστής θα υποχρεούται πλέον με την έναρξη των εργασιών να προσκομίζει και εγγυητική επιστολή τραπέζης που θα αντιστοιχεί στο 0,5% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται κυρώσεις και θα διακόπτονται οι εργασίες.