Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ο «πεταλούδας» με τις βόμβες :: 13-03-2003) 

Ο «Πεταλούδας» με τις βόμβες

Κινηματογραφική απόδραση ενός από τους πιο επικίνδυνους καταδίκους της Γαλλίας

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Αυτήν τη φορά, ο «Πεταλούδας» δεν ήταν άοπλος: κρατούσε στα χέρια του βόμβες. Ένας από τους πιο επικίνδυνους καταδίκους της Γαλλίας απελευθερώθηκε από τους φίλους του, που με βαρέα όπλα και εκρηκτικά έκαναν θεαματική επίθεση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου ήταν φυλακισμένος.

Φυλακές της Φρεν. Η απόδραση ήταν υπολογισμένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και δεν διήρκεσε παραπάνω από ένα τέταρτο της ώρας

Οι φυλακές της Φρεν, κοντά στο Παρίσι, ήταν το απόρθητο κάστρο του γαλλικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Μέχρι χθες. Σαν να ακολουθούσαν ένα κινηματογραφικό σενάριο βγαλμένο από τις ταινίες του Χόλιγουντ, φίλοι και συνεργάτες του 29 χρόνων καταδίκου, ντυμένοι με στολές αστυνομικών και χρησιμοποιώντας εκρηκτικές ύλες, «άνοιξαν» τη φυλακή όπου κρατούνται 1.800 κατάδικοι, στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας. Με βαριά πολεμικά όπλα γκρέμισαν έναν πυργίσκο της φρουράς και με φορητές ρουκέτες ισοπέδωσαν δύο πύλες της φυλακής και έδωσαν στον Αντόνιο Φεράρα εκρηκτικά μέσα στο κελί του. Με αυτά, ο κατάδικος τίναξε στον αέρα τα κάγκελα και πέταξε προς την ελευθερία. Οι σύντροφοί του τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού που τους περίμενε έξω από τη φυλακή και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται.

«Βασιλιάς αποδράσεων»

Ο Αντόνιο Φεράρα απέδειξε έτσι για μία ακόμη φορά ότι δεν πήρε άδικα τον τίτλο του «βασιλιά των αποδράσεων». Τον περασμένο Ιανουάριο είχε καταδικαστεί σε οκταετή φυλάκιση για δύο ληστείες τραπεζών, το 1997. Με τη βοήθεια ενός συνεργού είχε κατορθώσει να αποδράσει έναν χρόνο αργότερα, εκμεταλλευόμενος μια μεταγωγή του στο νοσοκομείο.

Η απόδραση από τη Φρεν ήταν υπολογισμένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και δεν διήρκεσε παραπάνω από ένα τέταρτο της ώρας.

Αντόνιο Φεράρα: Απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι δεν πήρε άδικα τον τίτλο του βασιλιά των αποδράσεων

Και το σημαντικότερο: δεν άνοιξε ούτε μύτη. Μετά την επιχείρηση, στο πίσω μέρος της φυλακής, μια τρύπα διαμέτρου ενός μέτρου είχε μείνει πάνω σε μια από τις πύλες της για να θυμίζει την απόδραση. Ίχνη από αίμα βρέθηκαν κοντά στο κελί τού Φεράρα, ο οποίος εκρατείτο στην πειθαρχική πτέρυγα της φυλακής. Οι ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας βρήκαν ένα μυδράλιο, ένα πιστόλι, εκρηκτικές ύλες και κάλυκες από σφαίρες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντομινίκ Περμπέν μίλησε για «στρατιωτική επιχείρηση» και εξέφρασε την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα επιθέσεων από «ληστές που είναι οπλισμένοι με βαρέα όπλα εναντίον φυλακών και χρηματαποστολών».

Ανησυχούν οι αρχές

Όμως, οι γαλλικές αρχές έχουν και άλλους λόγους για να ανησυχούν. Γιατί η θεαματική απόδραση του Φεράρα έγινε μόλις μία ημέρα μετά την απόδραση δύο άλλων κακοποιών από τις φυλακές της Ναντέρ, την περασμένη Τρίτη, που βρίσκονται και αυτές στα περίχωρα του Παρισιού. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αφού ένας από τους κυριότερους προγραμματικούς στόχους της, που ανακοινώθηκαν πέρυσι, ήταν η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν ότι ο Φεράρα συνδέεται στενά με έναν άλλο σταρ των ληστειών, τον Ζεζέφ Μενκονί, 37 ετών, που από την περασμένη Παρασκευή βρήκε άλλο ένα κοινό σημείο με τον φίλο του: απέδρασε και αυτός, από τις φυλακές της Κορσικής όπου εκρατείτο.