Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( παρέμβαση εισαγγελέα για τις υποθέσεις εκβιασμών :: 14-01-2003) 

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις υποθέσεις εκβιασμών

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι καταγγελίες για εκβιάσεις επιχειρηματιών υπό την απειλή της δολοφονίας τους από τη 17Ν, που ήρθαν στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σωτ. Μπάγιας, με κατεπείγουσα εντολή του, διέταξε χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των σχετικών δημοσιευμάτων, αλλά και των καταγγελιών και σχολίων που "είδαν" το φως της δημοσιότητας μέσω των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Στόχος της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, είναι να διακριβωθεί αν πράγματι τελέστηκε και από ποιους το αδίκημα της εκβίασης ή και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Αν προκύψει σύνδεση τυχόν δραστών των εγκλημάτων που ερευνώνται με τη δράση της 17Ν, τότε η δικογραφία η οποία θα σχηματιστεί θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, όπου έχει ανατεθεί το σύνολο των υποθέσεων τρομοκρατίας. Αν, ωστόσο, διαπιστωθεί ότι το αδίκημα της εκβίασης επιχειρηματιών τελέστηκε με πρόσχημα την απειλή της 17Ν, χωρίς δηλαδή οι όποιοι δράστες να ενεργούν για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης, τότε η δικογραφία θα ακολουθήσει τη συνήθη διαδρομή. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, αν αποδειχθούν βάσιμες οι καταγγελίες, θα ασκηθεί ποινική δίωξη και θα ανατεθεί η περαιτέρω διερεύνηση σε τακτικό ανακριτή.

Παράλληλα, ο κ. Μπάγιας, με παραγγελία του προς την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ζητεί να υποβάλλεται αμέσως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οποιοδήποτε στοιχείο τίθεται στη διάθεσή τους και αφορά την υπό έρευνα υπόθεση της εκβίασης.

Οι καταγγελίες που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση φέρουν ως πρωταγωνιστή τον εκδότη κ. Γρηγόρη Μιχαλόπουλο σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να τους γλιτώσει από τη 17Ν. Ως θύμα μιας τέτοιας ενέργειας εμφανίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά και χθες, σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο επιχειρηματίας Αργύρης Σαλιαρέλης, καταγγέλλοντας επωνύμως ότι ο κ. Μιχαλόπουλος του είχε ζητήσει, περίπου προ πενταετίας, το ποσό των 100 εκατομμυρίων δραχμών, προκειμένου να μεταδώσει συνέντευξή του στο κανάλι Τηλετώρα. Όταν εκείνος αντέδρασε, ο εκδότης τού αντέτεινε - όπως ισχυρίζεται - πως αν τα έδινε, θα τύγχανε προστασίας ακόμη και από τη 17Ν.

Ο κ. Γρ. Μιχαλόπουλος χαρακτηρίζει συκοφαντίες όσα λέγονται εις βάρος του, απειλεί με αγωγές και μηνύσεις και δηλώνει ότι ουδέποτε επικοινώνησε με τον κ. Αργ. Σαλιαρέλη.