Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( και ισραηλινό μεταγωγικό παρενόχλησαν οι τούρκοι! :: 12-03-2003) 

Και ισραηλινό μεταγωγικό παρενόχλησαν οι Τούρκοι!

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Κλιμακώνουν επικίνδυνα τις παρενοχλήσεις αεροσκαφών στο Αιγαίο οι Τούρκοι, οι οποίοι χθες έφθασαν στο σημείο να προσεγγίσουν σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων μέτρων ισραηλινό μεταγωγικό C-130 λίγο μετά την απογείωσή του από τη Ρόδο.

Η χθεσινή παρενόχληση είναι η τρίτη που κάνουν τουρκικά F-16 σε στρατιωτικά μεταφορικά-επιβατηγά αεροσκάφη στο FIR Αθήνας την τελευταία εβδομάδα, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Άμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 11 το πρωί. Το ισραηλινό αεροσκάφος προσέγγισε το αεροδρόμιο της Ρόδου ύστερα από άδεια για να κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία «προσγείωση - απογείωση» (τατς εντ γκόου) κατευθυνόμενο προς Ισραήλ. Μόλις σηκώθηκε και σε απόσταση 15 μιλίων ανατολικά το προσέγγισαν στα 250 πόδια δύο τουρκικά F-16 για αναγνώριση - έφυγαν μόλις έφθασαν ελληνικά μαχητικά.

«Εκτιμώ ότι δεν είναι συμπεριφορά μιας χώρας η οποία θέλει να εντάσσεται στο διεθνές σύστημα των πολιτισμένων χωρών», δήλωσε με αυστηρή γλώσσα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ο υπουργός Άμυνας. Ο κ. Παπαντωνίου αποκάλυψε ακόμη ότι η συμφωνηθείσα, παλαιότερα, «κόκκινη τηλεφωνική» γραμμή δεν έχει εγκατασταθεί, εξήγησε ωστόσο ότι θέματα όπως αυτά των συνεχιζόμενων παραβιάσεων δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν τηλεφωνικά.

Στο Αιγαίο κινήθηκαν χθες χωρίς σχέδια πτήσεων 32 τουρκικά αεροσκάφη που έκαναν σε σχηματισμούς 14 παραβάσεις. Σε πέντε περιπτώσεις οι σχηματισμοί προχώρησαν και σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ ισάριθμες ήταν και οι εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές).