Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πάγωσαν τα όνειρα 17χρονου ) 

Πάγωσαν τα όνειρα 17χρονου

Άλλος ένας νεκρός και πέντε αγνοούμενοι από τον χιονιά

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Νεκρός, τυλιγμένος από το χιόνι, στα ορεινά της Καστοριάς, βρέθηκε ένας δεκαεπτάχρονος Αλβανός, που μαζί με ομοεθνείς του αναζητούσε ελπίδα περνώντας στην Ελλάδα.

Από το πρωί χιόνιζε διαρκώς και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ με αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις ορεινές περιοχές του νομού

Το άτυχο παιδί είναι το ένα από τα δύο θύματα του πολικού ψύχους που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αφού νεκρός βρέθηκε τελικά και ένας 62χρονος βοσκός, επίσης στα ορεινά της Καστοριάς. Την ίδια ώρα έρευνες στην ευρύτερη περιοχή γίνονται για τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων Αλβανών, ενώ άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για έναν κυνηγό που χάθηκε στον Γαλλικό Ποταμό.

Ο 17χρονος Ερβίλ Ναστίμι πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα παρέα με έναν συμπατριώτη του. Γρήγορα το παιδί εγκαταλείφθηκε από τις δυνάμεις του και αναζήτησε καταφύγιο από το κρύο κάτω από ένα βράχο. Ο συνοδοιπόρος του είδε ότι το παιδί δεν μπορούσε να συνεχίσει. Τότε εκείνος γύρισε πίσω και ενημέρωσε τις αρχές της Αλβανίας ότι ο Ερβίλ Ναστίμι είχε μείνει στο βουνό. Οι αλβανικές αρχές με τη σειρά τους ειδοποίησαν την Ελληνική Αστυνομία στην Καστοριά και άρχισε έρευνα, με τη συμμετοχή και του ίδιου του Αλβανού που το κατήγγειλε. Ο 17χρονος βρέθηκε παγωμένος κοντά σε βράχο, στην περιοχή της Ιεροπηγής Καστοριάς και το πτώμα του μεταφέρθηκε για νεκροτομή.

62χρονος βοσκός

Από το κρύο εκτιμάται ότι έχασε τη ζωή του και ο 62χρονος βοσκός Νικόλαος Λιάπας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά, στη δασική περιοχή "Φουντουκλή".

Τα ίχνη του Νικολάου Λιάπα χάθηκαν πριν από τρεις ημέρες, καθώς το κοπάδι του επέστρεψε στη στάνη, ο ίδιος όμως έμεινε εκεί. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ενδεχομένως ο βοσκός να αισθάνθηκε αδιαθεσία και να υπέκυψε αβοήθητος.

Στο μεταξύ, μία άλλη καταγγελία, επίσης από Αλβανούς, κινητοποίησε τις αστυνομικές αρχές της Καστοριάς, που έως αργά χθες αναζητούσαν τέσσερις λαθρομετανάστες στον Γράμμο. Οι αλλοδαποί συμμετείχαν σε ομάδα δέκα λαθρομεταναστών που κατευθυνόταν στην Ελλάδα και έμειναν στους ορεινούς όγκους λόγω της ταλαιπωρίας. Οι ομοεθνείς τους, που έφτασαν στην Καστοριά, συνελήφθησαν, αλλά ενημέρωσαν τις αρχές της χώρας τους, αφού απελάθηκαν.

Ομάδες διάσωσης εξακολούθησαν και χθες να αναζητούν τον 49χρονος κυνηγό Νικόλαο Γκαράνη, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή του Γαλλικού Ποταμού. Για τον εντοπισμό του πέταξε και αεροπλάνο της αερολέσχης Θεσσαλονίκης, ενώ εκτός της Πυροσβεστικής συμμετέχει κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Μόνο με αλυσίδες

Τα προβλήματα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χθες σε όλη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις. Από το πρωί χιόνιζε διαρκώς και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ με αλυσίδες διεξάγονταν η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις ορεινές περιοχές του νομού.

Μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι του νομού Κιλκίς, όπου τα σχολεία παραμένουν και σήμερα κλειστά, ύστερα από απόφαση της νομαρχίας.

Καταστροφές όμως σημειώθηκαν σε μεγάλο μέρος των αγροτικών καλλιεργειών, καθώς από τον όγκο του νερού στον Γαλλικό Ποταμό πλημμύρισε λεκάνη αποξηραμένης λίμνης στα χωριά Μάνδρες και Λειψύδριο, σε έκταση που έφτασε τα 30.000 στρέμματα. Καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η κακοκαιρία και στη Μαγνησία, ενώ σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν οι αρχές στον Έβρο, από το φόβο της υπερχείλισης του ποταμού: η στάθμη του νερού εξακολουθεί να παραμένει πάνω από το όριο ασφαλείας και ήδη έχουν απομακρυνθεί από τις παρόχθιες περιοχές ζώα και μηχανήματα.