Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( η μάχη της κρήτης με... κτελ :: 14-01-2003) 

Η μάχη της Κρήτης με… ΚΤΕΛ

Μπλόκο λεωφορειούχων διχοτόμησε το νησί - Την "πλήρωσαν" οι επιβάτες

ΝΙΚΟΣ ΒΙΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Στα δύο έχει χωριστεί η Κρήτη μετά την έναρξη χθες των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Ηρακλείου προς τα Χανιά. Οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Χανίων, οι οποίοι έως τώρα είχαν την αποκλειστικότητα στην εκμετάλλευση της γραμμής Χανίων - Ηρακλείου - Χανίων, έστησαν μπλόκο έξω από το Ρέθυμνο.

Στο μπλόκο στα σύνορα του Νομού Ρεθύμνης οι επιβάτες κατέβαιναν από τα λεωφορεία του Νομού Ηρακλείου και μετεπιβιβάζονταν σε εκείνα του Νομού ΧανίωνΜε τον τρόπο αυτό υποχρέωναν τους επιβάτες των δρομολογίων των ΚΤΕΛ Ηρακλείου προς τα Χανιά να κατεβαίνουν και να επιβιβάζονται σε δικά τους λεωφορεία.

Το πρώτο δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Ηρακλείου προς τα Χανιά ξεκίνησε από το Ηράκλειο συνοδεία ισχυρής Αστυνομικής Δύναμης, αφού τους τελευταίους δύο μήνες είχε δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα. Πρώτο το ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο) κατέβηκε σε απεργία διεκδικώντας να πραγματοποιεί δρομολόγια. Όταν έγινε δεκτό το αίτημα, σε απεργία κατέβηκε το ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης (Χανιά). Τελικά, το ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης πρότεινε τη συνένωση των δύο επιχειρήσεων, πράγμα που δεν δέχονται οι της Ανατολικής Κρήτης. Λεωφορειούχοι από τα Χανιά δήλωναν χθες αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε λεωφορείο του Ηρακλείου να φτάσει στην πόλη τους. Έτσι, χθες από τις πέντε το πρωί οδηγοί και ιδιοκτήτες του ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης συγκεντρώθηκαν στον εθνικό δρόμο Χανίων - Ηρακλείου στο ύψος του Εσταυρωμένου (10 χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο).

Κατά μήκος του δρόμου είχαν παρατάξει 120 λεωφορεία, με τα οποία θα σχημάτιζαν μπλόκο μόλις εμφανιζόταν το λεωφορείο του άλλου ΚΤΕΛ.

Χάρη στην παρουσία ισχυρής Αστυνομικής Δύναμης δεν έγιναν επεισόδια: οι ισχυρές Αστυνομικές Δυνάμεις, που είχαν παραταχθεί ένα χιλιόμετρο πριν από το μπλόκο, δεν επέτρεψαν στους οδηγούς λεωφορείων να κινηθούν προς το λεωφορείο του Ηρακλείου.

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής συγκάλεσε σύσκεψη χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τις δύο πλευρές, χωρίς, ωστόσο, να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Η σύσκεψη, που έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Κωνσταντινίδη, κατέληξε σε αδιέξοδο, αφού και οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους.