Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ώρες αγωνίας για τους ιρακινούς :: 08-03-2003) 

Ώρες αγωνίας για τους Ιρακινούς

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Άλλαξε το σκηνικό στη Βαγδάτη. Η αγωνία του κόσμου έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Όλοι πλέον περιμένουν τον προαναγγελθέντα πόλεμο και οι προετοιμασίες για εκκένωση σε πολλές πρεσβείες, αλλά και στα γραφεία των επιθεωρητών του ΟΗΕ, έχουν προκαλέσει ένα όργιο φημών στην πόλη του Τίγρη.

"Θα χτυπήσουν τις γέφυρες του ποταμού, που συνδέουν τις δύο όχθες; Θα βομβαρδίσουν από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Πληροφοριών, όπου βρίσκεται το Κέντρο Τύπου και οι ξένοι δημοσιογράφοι; Θα φτάσουν να ρίξουν πύραυλο ακόμα και στο κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης το "Al Rasheed", επειδή έχει καταφύγιο, και οι Αμερικανοί έχουν υπόνοιες ότι εκεί μπορεί να καλυφθούν αξιωματούχοι του Σαντάμ Χουσεΐν; Θα κοπεί ακόμα και το νερό, εκτός από το ηλεκτρικό ρεύμα;". Τα ερωτήματα πέφτουν "βροχή"…

Χθες και προχθές το βράδυ, οι συσκέψεις στην πόλη έδιναν και έπαιρναν και στα κυβερνητικά κλιμάκια και στις πρεσβείες. Ο Σαντάμ Χουσεΐν κάλεσε τρεις φορές διοικητές μονάδων και επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας. Και, μεταξύ των άλλων, τους είπε: "Μπορεί να είναι άνισος αυτός ο πόλεμος, αλλά εκείνο που δεν ξέρουν Αμερικανοί και Βρετανοί είναι πως δεν μπορούν να κάνουν περίπατο στη Βαγδάτη. Αυτό είναι και το δυνατό μας σημείο".

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράκ έδωσε εντολή για γενική επιφυλακή στα νοσοκομεία, ενώ έδωσε οδηγίες στον υπουργό Παιδείας να είναι έτοιμοι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι να αντιμετωπίσουν ξαφνική επίθεση, οπότε σ' αυτή την περίπτωση - για εκείνες τις ώρες, αν είναι πρωί ή μεσημέρι - να προστατέψουν τα παιδιά, τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αλλά και των Λυκείων, και μετά να δοθεί εντολή τα παιδιά να παραμείνουν σπίτι τους.

Στις περισσότερες δυτικές πρεσβείες έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο για εκκένωση, που προβλέπεται να γίνει οδικώς από τη Βαγδάτη προς το Αμμάν. Ήδη η γερμανική πρεσβεία έχει κάνει τον προγραμματισμό της, ενώ στην ελληνική αναμένεται σήμερα (Σάββατο) σήμα από την Αθήνα.

Στα γραφεία του ΟΗΕ, που φιλοξενούνται στο παλιό ξενοδοχείο "Κανάλ", το σχέδιο απομάκρυνσης από τη χώρα για τους επιθεωρητές είναι έτοιμο και, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αεροπλάνο του Οργανισμού. Ήδη οι παραμένοντες επιθεωρητές έχουν λάβει οδηγίες να είναι έτοιμοι - εάν χρειαστεί - να φύγουν μέσα σε 6 ώρες από τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή.