Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( διαβήματα στους βρετανούς :: 07-03-2003) 

Διαβήματα στους Βρετανούς

Για τις συνθήκες σύλληψης του φοιτητή στο Νιούκαστλ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ

Διευκρινίσεις από τις βρετανικές αρχές έχει ζητήσει το υπουργείο Εξωτερικών για τις συνθήκες σύλληψης, στο Νιούκαστλ, του 25χρονου φοιτητή Χαράλαμπου Δουσεμετζή, με την κατηγορία της κατοχής εντύπων (δημοσιεύματα) σχετικών με τη 17Ν, τα οποία θεωρήθηκε ότι προπαγανδίζουν τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών!

"Όλοι γνώριζαν ότι ο αδελφός μου έκανε έρευνα, προκειμένου να κάνει διδακτορικό, για τη 17Ν", τόνισε η αδελφή του φοιτητή Βασιλική Δουσεμετζή

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, ο γενικός πρόξενος της χώρας μας στο Λονδίνο, Αλέξης Χατζημιχάλης, επέδωσε χθες το απόγευμα δεύτερο διάβημα, γραπτό αυτή τη φορά, προς τις βρετανικές αρχές για την απουσία κάθε ενημέρωσης της Αθήνας. Ο κ. Χατζημιχάλης ζήτησε να ενημερωθεί για ποιους λόγους οι αρχές της χώρας απέκρυψαν για οκτώ ημέρες τη σύλληψη του 25χρονου φοιτητή από το Άργος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περιστατικό έγινε γνωστό από την τοπική εφημερίδα "Journal"!

Την έντονη δυσαρέσκειά του για το θέμα εξέφρασε χθες με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, καυτηριάζοντας ως "απαράδεκτο" το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε η Αθήνα "από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικότερα από τον πρέσβη του στην Ελλάδα, ο οποίος, όταν επισκέφθηκε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, δεν τον ενημέρωσε".

Μήνυμα στο Ίντερνετ Ο Χαράλαμπος Δουσεμετζής συνελήφθη στο σπίτι του στις 25 Φεβρουαρίου από την αστυνομία του Νιούκαστλ. Είχε προηγηθεί η παρακολούθησή του για αρκετές εβδομάδες, όταν κρίθηκε ύποπτος για ένα μήνυμα που έστειλε στο Διαδίκτυο στις 2 Νοεμβρίου. Συμμετέχοντας σε διάλογο της ιστοσελίδας "Che-Lives", ο 25χρονος φοιτητής έστειλε μήνυμα, το οποίο υπέγραψε, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η 17Ν δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Τρομοκρατία υφίσταται όταν τρομοκρατείς τις μάζες. Και η 17Ν ποτέ δεν έπραξε κάτι τέτοιο. Εάν είχα ποτέ την ευκαιρία θα έμπαινα στην οργάνωση. Τα συγχαρητήριά μου στους Γιωτόπουλο, Κουφοντίνα, Τζωρτζάτο και τα άλλα μέλη της 17Ν". Η βρετανική αστυνομία, η οποία παρακολουθεί ανελλιπώς παρόμοιες ιστοσελίδες, που φιλοξενούν απόψεις υποστηρικτών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έθεσε σε παρακολούθηση τον Χαράλαμπο Δουσεμετζή, στο πλαίσιο του δρακόντειου βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου που ψηφίστηκε το 2000. Από την έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι του Χαράλαμπου Δουσεμετζή, βρέθηκαν έντυπα (δημοσιεύματα, προκηρύξεις) σχετικά με τη 17Ν, καθώς και βιβλία σχετικά με τη δράση εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων. "Αυτά τα στοιχεία δεν είναι ενοχοποιητικά. Όλοι γνώριζαν ότι ο ο αδελφός μου έκανε έρευνα, προκειμένου να κάνει διδακτορικό με θέμα τη 17Ν. Ξέρω ότι είπε τη γνώμη του στο Διαδίκτυο για τη 17Ν, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια οργάνωση με πολιτικά κίνητρα", είπε στα "ΝΕΑ" η αδελφή τού 25χρονου, Βασιλική Δουσεμετζή. Διδακτορική διατριβή

Ο Χαράλαμπος Δουσεμετζής, όπως ανέφερε η αδελφή του, σπούδασε στο Νιούκαστλ πολιτικά-οικονομικά και "ήθελε να κάνει τη διδακτορική του διατριβή βασιζόμενος στη δράση της 17Ν. Υπάρχει κλίμα έντασης αυτήν την περίοδο στην Αγγλία. Και αυτό το πλήρωσε ο αδελφός μου".

Το γεγονός επιβεβαίωσε και η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, λέγοντας χθες στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη δίκη στον Κορυδαλλό: "Το παιδί με είχε αναζητήσει το καλοκαίρι, προκειμένου να του δώσω υλικό, γιατί έκανε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο την τρομοκρατία. Δεν του έδωσα. Δεν ξέρω τίποτε άλλο".

Ο 25χρονος φοιτητής, με απόφαση του τοπικού δικαστηρίου της κωμόπολης Μπέρλινγκτον, έχει προφυλακιστεί στις φυλακές της πόλης Ντάραμ, κοντά στο Νιούκαστλ.